Să donăm sau să nu donăm? Dilema hamletiană ce înconjoară sistemul de rachete Patriot pe care Ucraina l-ar vrea de la România

Să donăm sau să nu donăm? Dilema hamletiană ce înconjoară sistemul de rachete Patriot pe care Ucraina l-ar vrea de la România

Conform specialiștilor, sistemul de apărare MIM-104 Patriot SAM este printre cele mai performante existente la ora actuală, având o rază operațională între 90 și 160 de kilometri. Comparativ, sistemul rusesc S-400 Triumf are o rază de 120 de kilometri, însă poate opera în condiții de excepție la 380 de kilometri.

Cum a fost prezentat în presa din România subiectul donării unui sistem Patriot Ucrainei

România se bazează pe patru astfel de sisteme Patriot, pe termen lung, care ar asigura în mică măsură cerul patriei. Cu toate acestea, în ultima vreme s-a dezbătut intens, mai ales după întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și președintele american Joe Biden, posibilitatea ca țara noastră să doneze un astfel de sistem Kievului.

Asta, în condițiile în care Ucraina este bombardată zilnic cu zeci de rachete rusești, iar sistemul de apărare antiaeriană al vecinilor nu mai face față. Lesne de înțeles, dezbaterea pe acest subiect a început la toate televiziunile sau publicațiile online, acolo unde politicieni, generali sau alți experți militari au explicat de ar fi, sau nu ar fi bine, ca țara noastră să doneze un sistem de apărare Patriot, conform Informat.ro.

Astfel, ”în timp ce unii oficiali guvernamentali și lideri politici discută importanța strategică și indispensabilitatea sistemului pentru securitatea națională a României, alții sugerează că discuțiile sunt încă în desfășurare, fără a se ajunge la o decizie concretă”, potrivit Informat.ro.

Ce au scris publicațiile din România despre donarea unui sistem Patriot Ucrainei

Așadar, Observator a remarcat ezitarea Armatei în legătură cu donarea unui sistem Patriot către Ucraina. În acest sens ar urma o discuție lămuritoare între președintele Klaus Iohannis și liderii politici Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. De asemenea, Digi 24 și Libertatea îl citează în această chestiune pe ministrul apărării. Ministrul Angel Tîlvăr este de părere că România nu și-ar permite să doneze un astfel de sistem Patriot.

Poziția ministrului este preluată și de HotNews.ro, vorbind despre ”caracterul indispensabil” al acestui echipament. Mai mult, Hotnews precizează că ministrul a declarat că ”nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm”, așadar țara noastră nu ar fi obligată de SUA să renunțe la un sistem Patriot.

În același timp, Mediafax ”reține o nuanță” din discursul lui Tîlvăr, care arată că ”momentan, nu se pune problema ca țara noastră să doneze un sistem Patriot. Publicații precum Defense Romania, Newsweek și Gândul arată că o decizie va fi luată doar în CSAT, după o discuție între președintele României și premierul Marcel Ciolacu.

Va dona România un sistem de rachete Patriot Ucrainei?

Mai mult, Cotidianul citează un general care arată că ar exista mai multe probleme logistice și strategice pentru a dona un asemenea sistem, în timp ce Jurnalul și EurActiv ”ilustrează ambiguitatea declarațiilor inițiale ale premierului Ciolacu și ale liderului PNL, Nicolae Ciucă, subliniind o oarecare incertitudine în jurul acestei teme”.

Concluzia Informat.ro e că ”abordările mass-media variază de la precauție oficială și refuzul de a confirma o donație, la recunoașterea discuțiilor și a necesității de a lua o decizie în cadrul structurilor statului. Diferențele sunt subtile și vizează accentul pus pe anumite declarații. În general, presa reflectă o prudență la nivelul factorilor de decizie politică și o recunoaștere a importanței sistemului Patriot pentru securitatea națională”. Totodată, sursa citată menționează ”entitățile menționate” cel mai mult referitor la acest subiect, fiind vorba despre Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis, Ministrul Apărării, Sistemul Patriot, Ucraina și CSAT.

Sursa citată arată faptul că sinteză acestor date ”a fost realizată cu ajutorul unui flux de monitorizare asigurat de NewsVibe Romania, precum și a datelor Google News. Analiza, datele și imaginile prezentate au fost îmbunătățite cu ajutorul unor instrumente de Machine Learning și Artificial Intelligence”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *