Sancțiunile UE care (nu) sperie Rusia

RMAG news

 Pe 8 mai, ambasadorii UE s-au întâlnit pentru a discuta opțiunile pentru cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei, despre care Comisia Europeană speră să fie aprobat până în iulie.

Cele mai eficiente măsuri ale Uniunii Europene sunt deja în vigoare, inclusiv interzicerea importurilor de petrol din Rusia și restricții asupra exporturilor de bunuri de înaltă tehnologie către Rusia.
Prin urmare, noile sancțiuni pot fi doar limitate în domeniul de aplicare, concentrându-se pe îmbunătățirea măsurilor existente sau aplicarea unora noi, minore, pentru că tot ce era de sancționat, s-a sancționat deja, relatează Energypress. Cu toate acestea, adoptarea acestor noi măsuri va fi un test major al unității blocului împotriva Kremlinului într-un moment în care unele state membre, cum ar fi Ungaria, sunt prietenoase cu Moscova. De asemenea, va testa angajamentul UE de a zădărnici efortul de război al Rusiei, dacă Donald Trump va fi reales președinte al SUA în noiembrie.

Frontul energetic

Pe frontul energetic, blocul are în vedere sancțiuni asupra sectorului gazelor naturale lichefiate (GNL) din Rusia. Pe hârtie, o interdicție completă a importurilor de GNL din Rusia ar fi semnificativă: Rusia furnizează 16% din importurile de GNL din UE, Spania, Franța și Belgia printre principalii cumpărători. În practică, însă, impactul asupra finanțelor Moscovei ar fi limitat: la 8 miliarde de euro anul trecut, exporturile de GNL către Europa reprezintă doar o fracțiune din veniturile din hidrocarburi ale Rusiei.
Lipsa consensului cu privire la această problemă va determina probabil UE să acorde prioritate unității de bloc geopolitic față de severitatea sancțiunilor. Interzicerea reexportului transporturilor rusești de GNL prin Europa este singura opțiune pe care toate statele membre ale UE ar putea fi de acord, ceea ce ar afecta veniturile Moscovei cu aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Restricțiile privind finanțarea proiectelor rusești de GNL sunt, de asemenea, pe masă, dar este puțin probabil să aibă un impact mare – sancțiunile americane vizează de mult planurile Rusiei de a dezvolta noi domenii energetice și majoritatea companiilor europene respectă deja măsurile SUA
Heliul, un gaz folosit în industria militară, aerospațială și de fabricație a semiconductoarelor, este al doilea sector care ar putea fi vizat în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni. Interdicția UE asupra importurilor de heliu din Rusia este interesantă: Rusia reprezintă doar 1% din importurile de heliu ale blocului, ceea ce sugerează că măsura ar fi în mare parte simbolică. Interesul blocului pentru heliu este însă calculat: Gazprom, gigantul energetic de stat al Rusiei, construiește noi fabrici de heliu în Siberia. Aceste linii de producție vor sprijini planurile Moscovei de a deveni al treilea cel mai mare producător de heliu până în 2025. Cu sancțiunile împotriva heliului rusesc, blocul va juca jocul cel lung – făcând un pas preventiv pentru orice dependență viitoare de transporturile rusești.
Limitarea influenței Rusiei
Alte măsuri posibile includ restricții privind finanțarea rusă a partidelor politice din UE. Astfel de sancțiuni ar viza partide așa numite „de extremă dreaptă” precum Alternativa pentru Germania sau Frontul Național din Franța. Nu este clar cum ar funcționa o astfel de măsură în practică, dar ea subliniază îngrijorările tot mai mari ale unor guverne ale UE cu privire la interferența Rusiei înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
Sancțiunile asupra mass-media legate de Rusia, care reprezintă un canal pentru transmiterea mesajelor pe care Moscova le vrea trimise, ar putea face, de asemenea, parte din cel deal 14-lea pachet de sancțiuni. Cu toate acestea, este un pariu sigur că produsele media ruse sancționate vor fi înlocuite în curând cu altele noi. Sancțiunile sunt adesea un element al disputei, dar rămân cel mai bun instrument pentru limitarea efortului de război al Rusiei.

The post Sancțiunile UE care (nu) sperie Rusia appeared first on Cotidianul RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *