Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare

Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare

În satul legendar din România, cunoscut sub numele Valea Ungurului, trăiau cei mai pricepuți tăietori de lemne. Acum, slovacii din zonă fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare.

Unde se află satul de poveste din România. Aici trăiau cei mai buni tăietori de lemne din țară

În Făgetu, un sat din județul Sălaj, odinioară numit Valea Ungurului, trăiește o comunitate unică de slovaci, aduși aici în urmă cu peste 200 de ani pentru că erau pricepuți la tăiat lemne. Acești oameni și-au păstrat tradițiile, inclusiv rețete inedite precum sarmalele din cartofi și pălinca din cireșe amare.

Făgetu, cunoscut în trecut sub numele de Valea Ungurului sau Magyarpatak în maghiară, este un sat fascinant situat în comuna Plopiș din județul Sălaj.

Ceea ce face acest loc cu adevărat special este prezența unei importante comunități de slovaci, care și-au păstrat cu mândrie tradițiile și cultura de-a lungul timpului.

În urmă cu 200 de ani, aceștia au venit de pe culmile înalte de la granița Sălajului cu Bihorul, în cadrul unei directive a Casei Imperiale din Imperiul Habsburgic, notează salajulliber.ro.

Inițial, localnicii români nu știau exact cine sunt acești nou-veniți și îi numeau “tăuți”. Abia mai târziu și-au dat seama că erau de fapt slovaci.

Motivul principal pentru care au fost aduși în această regiune a fost măiestria lor recunoscută în tăierea lemnelor. Astfel, ca răsplată pentru munca lor de defrișare, slovacii au primit dreptul de a se stabili pe pământul de sub pădurile pe care le tăiau și le trimiteau la Viena. Așa s-au stabilit ei pe cele mai înalte culmi de la granița dintre Sălaj și Bihor.

Cum se prezintă Făgetu la momentul actual?

În prezent, la Făgetu mai trăiesc aproximativ 700 de slovaci. Ei și-au păstrat cu succes tradițiile, religia și limba, ceea ce face ca uneori să fie dificil pentru vizitatori să comunice cu ei în limba română.

Deși au fost aduși nițial ca tăietori de lemne, slovacii de astăzi se ocupă mai mult cu agricultura și creșterea animalelor, potrivit magazinsalajean.ro.

Condițiile dificile de vreme și terenul puțin fertil au făcut din cartofi un aliment de bază. De aceea, slovacii au dezvoltat o gamă variată de preparate, de la sarmale din cartofi până la plăcinte numite “Polesneak”. Băuturile tradiționale includ pălinca din cireșe amare sălbatice și cea de secară.

Deși izolat, satul Făgetu a evoluat destul de mult în ultimele decenii. Între 1990 și 1995, satul a fost electrificat, ceea ce a fost un mare pas spre modernizare. Apoi, apariția telefoniei mobile a rezolvat problemele localnicilor de comunicare.

Totuși, în ciuda acestor schimbări, structura răsfirată a satului s-a păstrat. Casele sunt încă dispersate pe o suprafață mare, cu distanțe între ele care pot ajunge la 200-400 de metri sau chiar un kilometru.

Astăzi, Făgetu e o destinație turistică tot mai populară. Vizitatorii pot încerca mâncăruri delicioase slovace, cum ar fi renumita plăcintă cu cartofi. Dacă vrei să rămâi mai mult timp, hanul din zonă are camere confortabile la prețuri bune, decorate în stil tradițional, cu lemn și băi rustice.

Please follow and like us:
Pin Share