Satul din România în care oamenii au același nume: Pe toți îi cheamă ca pe un vechi domnitor din țara noastră

RMAG news

În județul Neamț, comuna Bicazu Ardelean găzduiește un sat unic în România, numit Țepeșeni, unde majoritatea locuitorilor poartă același nume de familie: Țepeș.

Satul unic din comuna Bicazu Ardelean

Comuna Bicazu Ardelean, cu aproximativ 3.600 de locuitori, administrează satul Țepeșeni, care numără puțin peste 300 de locuitori. Această particularitate generează frecvent confuzii, mai ales atunci când autoritățile interacționează cu cetățenii.

Pentru a evita confuziile, în cărțile de identitate ale locuitorilor apare un al doilea nume, care ajută la diferențiere. Astfel, nume precum Țepeș Greuruș, Țepeș Nica sau Țepeș Bobescu sunt frecvent întâlnite. Un tânăr din sat a explicat pentru Adevărul: „Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet”.

Complicațiile generate de numele identic

Problema confuziei numelor este resimțită și de serviciile poștale. Poștașul comunei a declarat pentru Observator News: „A…dar numai o dată i-am încurcat? Nu aveai cum să nu îi încurci. Acum este mai uşor că au început să scrie pe multe codul numeric, dar înainte de asta se încurcau foarte tare”. Un alt oficial din cadrul Poștei din comună a subliniat dificultatea: „Satul Ţepeşeni este cel mai complicat. Pe toţi locuitorii îi cheamă Ţepeş”.

Localnicii atribuie această situație unei perioade istorice în care domnitorul Vlad Țepeș s-a refugiat în munții din zona respectivă. Un bătrân din sat a explicat pentru Adevărul: „Aici, în zona asta, Vlad Ţepeş s-a refugiat o perioadă de vreme în munţi. A venit aici am înţeles şi a rămas pe la mănăstirea Bistriţa, unde era şi mama lui, venită ca măicuţă. În felul ăsta, Ţepeşii s-au tot înmulţit. Şi uite aşa, a apărut satul Ţepeş”.

Aceeași versiune este susținută și de alți bătrâni din zonă, printre care Toader Țepeș, zis „Pişpechi”, care a adăugat: „Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni”.

Astfel, povestea numelui Țepeș din satul Țepeșeni este strâns legată de istoria locală și de legendele transmise din generație în generație, oferind o perspectivă unică asupra modului în care evenimentele istorice pot influența viața și identitatea unei comunități.

Please follow and like us:
Pin Share