Scenariul din Star Trek care poate deveni realitate: Motorul cu distorsiune e posibil?

RMAG news

Un studiu nou susține că motoarele de distorsiune sunt posibile. Așadar, scenariul din Star Trek ar putea deveni realitate.

Scenariul din Star Trek, realitate?

În universul fictiv din Star Trek, distorsiunea sau propulsia exponențială este o deformare a spațiului care modifică legile fizicii pentru a permite realizarea unei viteze superluminice. Astfel, ea este opusă impulsiei.

Conceptul de motoare de distorsiune – dispozitive complet ipotetice care ar putea propulsa navele spațiale prin distorsionarea țesăturii spațiu-timp – a fost istoric limitat la domeniul ficțiunii științifice.

Dacă ar putea fi aduse în lumea reală, promisiunile unei astfel de tehnologii ar fi imense, permițându-ne să acoperim distanțe incredibile într-o clipă, să vizităm alte sisteme stelare fără să luăm mii de ani pentru călătorie.

În mod nefericit, motoarele de distorsiune sunt extrem de dificil de reconciliat cu legile noastre actuale ale fizicii. Dar aceasta nu i-a descurajat pe cei de la un start-up secret, numit Fizică Aplicată, care investighează conceptul de mai mulți ani.

Ce spun cercetătorii

Doctorul în fizică la Universitatea din Alabama și cercetător senior la Fizică Aplicată, Jared Fuchs, a condus ceea ce compania numește un „studiu de referință”, publicat în revista Classical and Quantum Gravity, argumentând că motoarele cu distorsiune sunt într-adevăr posibile.

„Acest studiu schimbă discuția despre motoarele de distorsiune”, a declarat Fuchs într-un comunicat de presă.

„Demonstrând un model unic în felul său, am arătat că motoarele de distorsiune s-ar putea să nu fie limitate la ficțiunea științifică”.

Studiul se extinde pe ideea de „bulă de distorsiune” care ar permite pasagerilor din ea să nu fie afectați de schimbările din spațiu-timp și forțele gravitaționale din jurul lor.

Această bulă, conform declarației companiei, încă funcționează „în limitele fizicii cunoscute”, permițând un „motor de distorsiune subluminal cu viteză constantă”. Cu alte cuvinte, s-ar putea apropia foarte mult de viteza luminii, dar fără a o depăși, ceea ce ar contrazice înțelegerea noastră actuală a teoriei relativității a lui Einstein.

Fuchs și colegii săi susțin, de asemenea, că noul lor model rezolvă o altă problemă evidentă: necesitatea de „materie exotică”, cunoscută și sub numele de „materie negativă”, de care criticii au argumentat de mult timp că ar fi nevoie pentru a alimenta un astfel de motor. Cercetătorii nu au reușit încă să descopere dacă o astfel de materie poate exista.

Dar așa cum a recunoscut CEO-ul de la Fizică Aplicată, Gianni Martire, în comunicatul de presă al companiei, „nu suntem încă pregătiți pentru călătorii interstelare”.

Conceptul, așa cum este prezentat în ultimul studiu, este încă în întregime teoretic și autorii mai au multe de demonstrat înainte să putem vizita alte sisteme stelare la mii de ani lumină distanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *