Schimbarea subtilă la sticle de Cola, Pepsi si altele pentru care toată lumea este furioasă. Capacele de plastic atașate, o sursă de majoră stres

Schimbarea subtilă la sticle de Cola, Pepsi si altele pentru care toată lumea este furioasă. Capacele de plastic atașate, o sursă de majoră stres

Fie că e vorba de Coca-Cola sau suc de portocale, dacă ai cumpărat recent o băutură îmbuteliată, ai putea să fi observat o schimbare subtilă, dar extrem de enervantă. Majoritatea sticlelor din România și din întreaga Uniune Europeană au acum capace „tethered”, care rămân atașate după deschidere.

Aceasta este rezultatul unor legi menite să îmbunătățească reciclarea și să reducă gunoiul, dar mulți clienți spun că noile modele sunt absolut enervante.

Pe rețelele sociale, clienții revoltați au criticat designurile frustrante, unii numindu-le „cea mai proastă invenție pentru umanitate”.

De ce vedem capace tethered?

Capacele tethered nu sunt o invenție nouă, dar utilizarea lor devine din ce în ce mai comună datorită Directivei UE 2019/90, care va intra în vigoare din iulie anul acesta. Legea cere ca toate recipientele pentru băuturi de până la trei litri să aibă un capac care rămâne atașat de sticlă după deschidere.

Motivul din spatele legii este obiectivul UE de a asigura ca toate produsele din plastic să fie „ușor reciclabile” până în 2030. În fiecare an, se produc aproximativ 359 de milioane de tone de plastic la nivel mondial, dintre care între 4,8 și 12,7 milioane de tone ajung în ocean.

Potrivit Comisiei Europene, capacele de sticlă din plastic reprezintă mai mult de patru procente din plasticul găsit pe plajele europene. Asigurându-se că sticla și capacul rămân împreună, UE speră ca ambele să ajungă la reciclare.

Ce părere are publicul?

Nu este surprinzător că publicul nu a fost impresionat de această schimbare și mulți utilizatori sunt furioși că nu pot detașa capacele de pe sticle. Rețelele sociale sunt pline de exemple de oameni care își exprimă frustrarea și confuzia.

Un utilizator a scris: „Capacele tethered sunt cea mai proastă invenție pentru umanitate de la dispariția jack-ului pentru căști”.

Alții se plâng că este dificil să bei din sticlă și că durează mult să înfiletezi capacul la loc.

Unii comentatori sunt conștienți că scopul capacele tethered este de a îmbunătăți ratele de reciclare, dar mulți pun sub semnul întrebării eficacitatea lor. Un comentator a scris: „Încercăm să rezolvăm o problemă care nu exista, aproape toată lumea înfileta capacul înapoi când arunca sticla”.

Schimbarea a generat dezbateri aprinse pe rețelele sociale, unele duse chiar la extrem, în care utilizatorii se plângeau de un disconfort total.

Capacele tethered ajută planeta?

Publicul nu este singurul frustrat, iar câteva companii mari de băuturi s-au opus vehement legii UE când a fost introdusă prima dată. Companii precum Danone, Nestlé, PepsiCo și Coca-Cola au argumentat că impunerea capacelelor tethered va genera costuri masive și va agrava problemele de deșeuri din plastic.

Un raport comandat de UNESDA Soft Drinks Europe sugerează că capacele tethered ar putea duce la utilizarea a încă 50.000 până la 200.000 de tone de plastic anual.

Totuși, nu este clar dacă aceste predicții s-au adeverit. De exemplu, compania Innocent a spus: „Prin atașarea capacelelor, am găsit modalități de a reduce greutatea acestora, parte din ambiția noastră de a realiza o reducere cu 20% a greutății ambalajului per litru de băutură până în 2030”.

Chiar dacă capacele și sticlele sunt tipuri diferite de plastic, ele sunt mai ușor de separat dacă ajung împreună la instalația de reciclare.

Dr. Torik Holmes, expert în reciclarea plasticului la Universitatea din Manchester, a declarat pentru MailOnline: „Cred că merită inconvenientul minor.”

Totuși, Dr. Holmes subliniază că capacele tethered nu au rezolvat multe dintre problemele reciclarii plasticului. De exemplu, majoritatea companiilor de băuturi încă folosesc culori vii pentru noile capace, ceea ce poate afecta valoarea produsului finit reciclat.

Concluzie

Deși capacele tethered pot fi enervante, ele au beneficii reale pentru procesul de reciclare. Cu toate acestea, este necesar un efort consistent și uniform pentru a îmbunătăți în mod semnificativ ratele de reciclare și pentru a face față provocărilor pe care le aduce utilizarea plasticului colorat.