Schimbări la evaluările naționale, anunțate de ministrul educației. Care sunt propunerile Ligiei Deca

Schimbări la evaluările naționale, anunțate de ministrul educației. Care sunt propunerile Ligiei Deca

Propunerea unei modificări de metodologie pentru evaluările de clasa a doua, a patra și a șasea este una din ideile menționate de Ministrul Educației, miercuri dimineața, într-o conferință de presă.

Ministerul de resort plănuieşte ca evaluarea să se facă digital și să fie punctată și pentru clasele a doua, a patra şi a şasea, astfel încât să nu mai existe discrepanţe mari între rezultatul la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu.

Schimbări la evaluările naționale: dispar codurile, apar notele

„Planul este să avem evaluare standardizată şi ea să poată fi aplicată anual. Noua Lege a învăţământului preuniversitar prevede această măsură, avem un apel deschis în PNRR pentru o platformă digitală care să permită acest lucru şi, de asemenea, ne dorim să avem o bancă de itemi standardizaţi care să poată permite şi comparaţia între anii de studiu, şi între generaţii. Deci răspunsul este da, dorinţa noastră este ca toate evaluările cu caracter naţional şi care trebuie să rezulte şi în planuri de intervenţie personalizată să se administreze digital”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, într-o conferinţă de presă, ca răspuns la una din întrebările primite.

„De aceea pentru noi acesta a fost un an foarte important, să putem vedea cum funcţionează o astfel de evaluare la scară largă şi următorul pas este ca să avem aceste evaluări în anii anteriori examenului de evaluare naţională de la finalul clasei a opta pentru a nu mai ajunge în situaţia în care să existe discrepanţe mari între rezultatul la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu”, a mai adăugat Ligia Deca.

Ministrul educației își dorește o schimbare de metodologie pentru anul viitor, în ceea ce privește evaluările din clasele a doua, a patra și a șasea.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ligia Deca declară că își dorește ca evaluările la clasa a doua, a patra și a șasea, să nu se mai translateze în coduri care sunt greu de discutat și de înțeles, ci să existe punctaje care să poată fi traduse mai ușor în progresul elevului.

„Lucrăm la modificări de metodologie şi vom lua în calcul inclusiv aplicarea digitalizat, să vedem în ce măsură putem să aplicăm platforma şi să mobilizăm resursa umană”, a mai adăugat Ligia Deca.

Tot miercuri dimineață au sosit și rezultatele de la Evaluarea Națională, unde aproape trei sferturi dintre elevi au avut medii peste 5, iar rata de promovare a fost de 74,4%.

Rezultatele sunt aproape similare celor din 2023. Astfel, dintre cei 152.903 elevi prezenți, 113.708 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Doar 65 de absolvenți de gimnaziu din toată România au încheiat examenul cu media 10 (zece).