Se întâmplă cu facturile la gaze naturale ale românilor încă din aprilie. Mesajul de la Ministerul Energiei

RMAG news

Facturile la gaze naturale și energie electrică au înregistrat o scădere semnificativă în luna aprilie, conform anunțului Ministerului Energiei.

Față de prețurile maximale plafonate, facturile la gaze naturale au scăzut cu până la 25%, iar cele la energie electrică au înregistrat o scădere de până la 15%.

Ce s-a întâmplat din luna aprilie cu facturile la gaze și energie

Primele facturi emise în luna aprilie la gaze și energie electrică reflectă aceste reduceri de prețuri. În cazul gazelor naturale, prețurile facturate sunt cu până la 25% mai mici decât prețul maxim plafonat.

De exemplu, principalul furnizor de gaze naturale practică un preț de 0,23381 lei/kWh pentru consumatorii casnici, în timp ce prețul maxim plafonat este de 0,310 lei/kWh.

În ceea ce privește energia electrică, pentru clienții casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% față de prețul maximal de 1,3 lei/kWh.

Declarația ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că aceste reduceri sunt în conformitate cu promisiunile făcute anterior și cu actualizarea mecanismului de compensare-plafonare.

El a menționat, de asemenea, că statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, fără a perturba întregul sistem, și că scopul este să se protejeze facturile românilor.

Recent, Eurostat a confirmat că prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, consolidând astfel poziția României în acest domeniu.

„Am promis facturi mai mici la electricitate și gaze naturale. Vă reamintesc că pe 28 martie am declarat public, după ședința de Guvern, că românii vor primi facturi mai mici la energie. Am susținut ferm și bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am făcut și pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022).

Ceea ce pentru mine a fost certitudine încă de la momentul promovării în Guvern a noului mecanism, se confirmă astăzi prin facturi. Am susținut întotdeauna: statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, când este necesar și cum este necesar. Nu este nevoie să dăm peste cap un întreg sistem, ci să calculăm, să analizăm și să aplicăm cu cap. Protejăm facturile românilor în continuare”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *