Se întâmplă pe rafturile de la Kaufland, Lidl, Mega Image și ceilalți. Ce urmează pentru plafonarea tarifelor la alimente și produse românești

RMAG news

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) solicită realizarea unui studiu de impact înainte ca Guvernul să implementeze o nouă plafonare a prețurilor la produsele alimentare românești, conform unui comunicat de presă recent.

Ce spune Ministerul Agriculturii despre plafonare

„În ultimele zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, iar acum se pregătește a șasea, care le depășește pe toate.

Ministerul Agriculturii a anunțat intenția de a implementa o plafonare extinsă pentru toate produsele românești, ceea ce subliniază necesitatea critică a unui studiu de impact.

Realizarea unui astfel de studiu este singura modalitate prin care operatorii economici din sectorul agro-alimentar pot obține informații și evaluări clare privind implicațiile acestei decizii, atât pe termen scurt, cât și în contextul pieței concurențiale”, transmit cele două asociații, potrivit unei declarații.

Cerințele industriei agro-alimentare

Industria agro-alimentară subliniază necesitatea de a exprima clar oportunitățile, riscurile și responsabilitățile asociate plafonărilor succesive, pentru a evita „o aventură cu un final extrem de incert”.

„În prezent, nu există nicio evaluare sau aproximare privind efectele concrete asupra pieței pentru consumatori, fermieri, producători sau retaileri, și nici un obiectiv clar pentru o astfel de măsură.

Sperăm că domnul Ministru va găsi un moment pentru a opri elanul zelos al plafonărilor, va analiza situația în ansamblu și va iniția un dialog real cu toți participanții din lanțul agro-alimentar din România.

Astfel, ar putea înțelege cu adevărat nivelul de îngrijorare și incertitudine cu privire la echilibrul sectorului agro-alimentar din țară.

Așteptăm și de la domnul Ministru de Finanțe un punct de vedere în această situație, care, în opinia noastră, necesită o abordare decizională integrată”, se mai arată în comunicatul de presă.

Solicitarea celor două asociații vine în contextul unor multiple intervenții guvernamentale în piața alimentară, care au avut efecte diverse asupra factorilor economici implicați.

Evaluarea impactului acestei noi măsuri este considerată esențială pentru a evita perturbările majore în sectorul agro-alimentar și pentru a asigura un echilibru sustenabil între interesele consumatorilor, fermierilor și retailerilor.