Se schimbă cardul de sănătate în România, milioane de români sunt afectați direct. Anunțul oficial de la Guvern

RMAG news

Cardul de sănătate este un document emis de autoritățile din domeniul sănătății, care conține informații esențiale despre asigurat și istoricul medical al acestuia. Acest card permite accesul la servicii medicale, facilitând interacțiunea între pacienți, medici și instituțiile implicate în sistemul de sănătate.

Printre informațiile incluse în card se numără datele personale ale titularului, numărul de asigurat, istoricul medical, tratamentele anterioare și eventualele alergii sau afecțiuni medicale. Utilizarea cardului de sănătate contribuie la eficientizarea procesului de asistență medicală, asigurând o mai bună gestionare a informațiilor și o mai mare transparență în sistemul de sănătate.

Ce se-ntâmplă cu cardul de sănătate în România

Guvernul României a anunțat oficial că sistemul cardului național de sănătate va fi refăcut în întregime, întrucât este considerat tehnic învechit. Potrivit declarațiilor Ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, cardul va fi disponibil inclusiv în format electronic, permițând utilizatorilor accesul prin intermediul telefonului mobil, similar cu un card bancar.

„Este necesar să refacem complet sistemul cardului de sănătate. Acesta va fi inclusiv într-un portofel electronic. Tehnologia actuală este depășită, având în vedere că sistemul a fost implementat acum 16 ani. Nu putem gestiona dublarea numărului de beneficiari sau integrarea de noi tehnologii cu un sistem care nu a fost actualizat tehnic în ultimii 16 ani”, a explicat ministrul, la Digi24.

Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost alocați aproximativ 100 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului. Ministrul Ivan a subliniat că acest lucru a fost posibil datorită eforturilor Companiei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și colaborării cu echipa sa. Proiectul se află în prezent în procedura de achiziție publică și urmează să fie reconfigurat în întregime.

Ce spune ministrul Digitalizării

Astfel, va fi o mai mare transparență a circuitului banilor.

„Este esențial ca totul să fie transparent și ușor de urmărit. Nu va mai fi posibil să se prescrie acelasi medicament de zece ori pe zi și să fie decontat. Prin această actualizare, vom asigura o trasabilitate totală și transparentă a tuturor cheltuielilor statului român, plătite din taxele și impozitele cetățenilor”, a adăugat Bogdan Ivan.

De la implementarea sa, cardul de sănătate nu a fost niciodată fără probleme pentru sistemul medical românesc. Platforma de încărcare a datelor a fost afectată de mai multe erori, iar medicii s-au confruntat adesea cu dificultăți în accesarea informațiilor despre asigurarea pacienților. Pentru a emite rețete compensate sau trimiteri la specialiști, aceștia au fost nevoiți să verifice statutul de asigurat al pacienților, dar nu au putut accesa serverele CNAS pentru această operațiune.

În contextul actual, medicii ar putea fi obligați să investească în cititoare contactless pentru a asigura funcționarea corectă a noului sistem de carduri de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *