Șeful OMS spune că Fâșia Gaza a devenit „o zonă a morții”: „În ce fel de lume trăim dacă oamenii nu-și pot procura hrană și apă?”

Șeful OMS spune că Fâșia Gaza a devenit „o zonă a morții”: „În ce fel de lume trăim dacă oamenii nu-și pot procura hrană și apă?”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri că situația sanitară și umanitară din Fâșia Gaza este inumană, după mai bine de patru luni de conflict, a relatat Digi24, care citează Agerpres.

„În ce fel de lume trăim dacă oamenii nu-şi pot procura hrană şi apă, iar persoane care nici nu pot să meargă nu pot beneficia de îngrijire?”, s-a întrebat directorul OMS într-o conferinţă de presă la Geneva.

„În ce fel de lume trăim când personalul medical riscă să fie bombardat în timp ce munceşte? În ce lume trăim când spitalele trebuie să se închidă pentru că nu mai au curent sau medicamente pentru a salva pacienţii şi când sunt luate la ţintă de militari?”, a continuat el.

„Situaţia sanitară şi umanitară din Gaza este inumană şi continuă să se deterioreze”, a punctat șeful OMS, subliniind că în general „Gaza a devenit o zonă a morţii”, în condiţiile în care „o mare parte a teritoriului a fost distrus, peste 29.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, multe altele sunt date dispărute, presupuse moarte, multe altele sunt rănite”.

El a mai notat că nivelurile de malnutriţie severă din Fâşia Gaza au crescut dramatic de la începutul războiului, trecând de la sub 1% la peste 15% în anumite zone.

„Avem nevoie de o încetare a focului acum! Ostaticii trebuie să fie eliberaţi, bombele trebuie să se oprească să mai cadă şi accesul la ajutor umanitar trebuie să fie liber. Umanitatea trebuie să prevaleze”, a conchis directorul OMS.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent lansat pe 7 octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate în sudul Israelului. Peste 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Armata israeliană a lansat o ofensivă care a făcut peste 29.000 de morţi în Gaza, marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, împingând enclava palestiniană într-o criză alimentară şi umanitară.

Potrivit ONU, aproximativ 2,2 milioane de oameni, adică marea majoritate a populaţiei din teritoriul palestinian, sunt ameninţaţi din foamete, situaţia fiind deosebit de alarmantă în nord, unde domnesc “haosul şi violenţa”, afirmă Programul Alimentar Mondial (PAM), care marţi a suspendat distribuirea ajutoarelor în acest sector.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *