Semnificația vizitei lui Nicolae Ciucă în Cehia în actualul context regional. Discuții relevante cu președintele ceh, și el militar de carieră

Semnificația vizitei lui Nicolae Ciucă în Cehia în actualul context regional. Discuții relevante cu președintele ceh, și el militar de carieră

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, va discuta la nivel înalt temele importante de pe agenda europeană, în contextul vizitei sale în Cehia.

Acesta a răspuns invitației omologului său, Miloš Vystrčil, cu care a avut un dialog excelent în noiembrie, anul trecut la București, conform celor doi oficiali.

România și Cehia au viziuni similare cu privire la viitorul Uniunii Europene, iar discuțiile din Cehia vin într-un moment important pentru proiectul european – alegerile europarlamentare. În perspectiva alegerilor pentru PE, atât Cehia, cât și România fac tot ceea ce le stă în putere ca viitoarea arhitectură instituțională europeană să mențină o agendă pro-europeană. Mai mult ca niciodată, este nevoie de acțiune coordonată la nivel UE.

Ciucă înțelege că statele membre trebuie să acționeze conjugat pentru a diminua amenințarea mișcărilor politice extremiste și eurosceptice aflate în ascensiune, dar mai ales pentru a combate  manipularea și dezinformarea, armele partidelor anti-europene care câștigă teren pe fondul crizelor succesive pe care le-au avut de înfruntat guvernele UE, dintre care pandemia și războiul care au lăsat cele mai adânci urme.

De la militar la militar, despre amenințările de securitate

“M-am bucurat să îl revăd astăzi, la Praga, pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, un prieten vechi, din vremurile în care amândoi ne serveam patria în uniforma militară”, a transmis fostul Șef al Statului Major al Apărării, Ciucă, după întâlnirea cu președintele ceh.

De ce este relevantă discuția dintre cei doi oficiali, militari de carieră în actualul context de securitate? Pentru că războiul din Ucraina a creat divizare în interiorul Europei, pe fondul sprijinului acordat Ucrainei și ucrainenilor. Și România, și Cehia consideră că au o obligație morală și politică de a sta alături de Ucraina atât cât este necesar, până la victoria sa finală împotriva agresorului, dar și mai departe în procesul de reconstrucție și pe calea integrării europene.

Din această perspectivă este cu atât mai important dialogul bilateral România – Cehia, și mai ales între doi oameni care vorbesc din experiența războaielor la care au participat de-a lungul carierei.

Este un moment critic pentru Ucraina, dar și pentru stabilitatea Europei, și oficialii statelor membre trebuie să continue să acționeze în deplină solidaritate, să comunice clar sprijinul și solidaritatea cu Ucraina, puncte esențiale pe agenda discuțiilor din aceste zile de la Praga.

În același context, trebuie amintit faptul că vizita președintelui Senatului are loc în preajma unor aniversări simbolice pentru Cehia – 20 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană și 25 de ani de la aderarea la NATO. România, la rândul său, a aniversat în aceste zile 20 de ani de statut de membru NATO, cea mai puternică umbrelă de securitate de care am beneficiat ca țară în istorie. Aceste momente emblematice au constituit teme importante în dialogul oficial de la Praga.

Obiectivele României, pe agenda vizitei în Cehia

În același timp, Nicolae Ciucă nu a ratat șansa de a pune pe agenda discuțiilor și unul dintre obiectivele României în această perioadă, aderarea deplină la spațiul de liberă circulație, obținând o reconfirmare a sprijinului din partea conducerilor Senatului ceh și a Camerei Deputaților pentru intrarea în Schengen și cu granițele terestre. De altfel, Cehia a susținut ferm și vocal, în timpul mandatului la Președinția UE și ulterior, aderarea României la spațiul Schengen.

De asemenea, dialogul bilateral a fost extins la domenii cu un potențial ridicat de colaborare între cele două state, politica de extindere, politica de coeziune, tranziția verde, energia și turismul. Accentul în cadrul tuturor discuțiilor oficiale a căzut mai ales asupra măsurilor celor două țări pentru creșterea relațiilor economice și măsurilor de sprijin pentru comunitatea română din Cehia, în creștere în ultimul deceniu, respectiv comunitatea cehă din România.

Trebuie menționat că un factor favorizant pentru revitalizarea relațiilor bilaterale ceho-române l-a reprezentat instalarea, în ianuarie 2022, a guvernului actual, condus de premierul Petr Fiala, care și-a propus crearea unor noi parteneriate pe plan regional, în afara Grupului V4, în care politica externă cehă se cantonase de mulți ani, precum și alegerea președintelui ceh Petr Pavel, în ianuarie 2023, care a scos Cehia din izolarea europeană și internațională precedentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *