Situația se înrăutățește în Noua Caledonie: Australia și Noua Zeelandă își evacuează turiștii blocați: „E ca în The Walking Dead”

Situația se înrăutățește în Noua Caledonie: Australia și Noua Zeelandă își evacuează turiștii blocați: „E ca în The Walking Dead”

Franța dă autorizație pentru mai multe avioane să ducă acasă turiștii blocați pe teritoriul francez din Pacific, în urma protestelor violente.
Australia și Noua Zeelandă au declarat că vor trimite marți avioane guvernamentale în Noua Caledonie pentru a evacua cetățenii de pe teritoriul francez, care a împlinit deja o săptămână de revolte, în urma cărora au murit oameni. Revoltele au fost declanșate de schimbările electorale impuse de guvernul francez la Paris.

Protestatarii au blocat toate drumurile spre aeroport

Ministrul de externe Penny Wong a confirmat că Australia a primit autorizație pentru două zboruri după închiderea aeroportului internațional, iar guvernul va „continua să lucreze la noi zboruri”.

Noua caledonie, proteste, sursă foto: captură YT

Miniștrii de externe din Noua Zeelandă, Franța și Australia au susținut un apel luni seară, după ce Noua Zeelandă și Australia au declarat că așteaptă aprobarea autorităților franceze pentru a trimite avioane de apărare în vederea evacuării turiștilor.

O reuniune a consiliului de apărare al Franței a convenit ulterior asupra unor aranjamente care să le permită turiștilor să se întoarcă acasă. Se presupune că aproximativ 3.000 de turiști sunt blocați în Noua Caledonie, potrivit AFP, inclusiv peste 300 de australieni și aproape 250 de neozeelandezi.

Într-o declarație, ministrul de externe neozeelandez, Winston Peters, a declarat că un avion se va îndrepta spre Noua Caledonie marți după-amiaza devreme.

Peters a spus că zborul va transporta în jur de 50 de pasageri cu cele mai stringente nevoi de la Noumea la Auckland. Ar fi primul dintr-o serie de zboruri planificate, a spus el.

„Neozeelandezii din Noua Caledonie s-au confruntat cu câteva zile dificile – iar aducerea lor acasă a fost o prioritate urgentă pentru guvern”, a spus Peters.

Zborurile de evacuare planificate vin pe măsură ce aeroportul internațional din Noua Caledonie a rămas închis, deoarece protestatarii au refuzat să abandoneze blocajele care au paralizat arhipelagul Pacific timp de o săptămână – chiar dacă guvernul francez a insistat că o operațiune de securitate majoră începe să restabilească calmul.

Indigenii au jurat că nu vor renunța la proteste, în ciuda lui Macron care a declarat că situația e sub control

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni seară într-o ședință a consiliului său de apărare și securitate că au fost „progrese clare în restabilirea ordinii”.

Dar activiștii pro-independenți în mare parte indigeni kanak au jurat că nu vor renunța, iar jurnaliștii AFP au spus că unele blocaje rutiere eliminate de forțele de securitate sunt reconstruite de forțele pro-independență.

Cele mai recente tulburări de pe teritoriul cu 270.000 de oameni au izbucnit din cauza planurilor franceze de a impune noi reguli care ar acorda zecilor de mii de rezidenți neindigeni drept de vot.

Grupurile Kanak spun că cele mai recente reglementări de vot le-ar dilua votul.
Franța a trimis 1.000 de forțe de securitate pe teritoriul său de peste mări, care a fost zguduit de șapte nopți de violențe în urma cărora au rezultat șase morți, inclusiv doi jandarmi, și sute de răniți.

Aproximativ 600 de polițiști și paramilitari francezi puternic înarmați au distrus 76 de blocaje rutiere pe ruta de 60 de km dintre capitală, Nouméa, și Aeroportul Internațional La Tontouta, au declarat oficialii.

Macron a avertizat în timpul întâlnirii de luni că armata va trebui să rămână dislocată în Noua Caledonie „pentru ceva timp”.
„E ca în The Walking Dead”, a spus directorul oficiului poștal local, Thomas de Deckker, pentru AFP, referindu-se la serialul de televiziune post-apocaliptic cu zombi.

Sonia Lagarde, primarul orașului Nouméa, vorbind cu cotidianul francez Le Monde, a declarat că aprobarea modificărilor de către ambele camere ale parlamentului francez ar trebui amânată.

Șefii de guvern ai altor patru teritorii franceze de peste mări – La Réunion în Oceanul Indian, Guadelupa și Martinica în Caraibe și Guyana Franceză în America de Sud – au cerut duminică retragerea completă a modificărilor de vot pentru a evita „războiul civil”.
Camera de Comerț și Industrie din Noua Caledonie (CCI) a declarat luni că necazurile au cauzat pagube economice „catastrofale”, cu 150 de întreprinderi incendiate.