Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină conține 2 ingrediente pe care le ai în bucătăria ta

Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină conține 2 ingrediente pe care le ai în bucătăria ta

Soluția ieftină cu care poți stropi legumele și pomii fructiferi din grădina ta. Este bine să o folosești, deoarece acționează precum un îngrășământ natural.

Soluția ieftină cu care să stropești legumele plantate și pomii fructiferi din grădină. Este un bun îngrășământ natural

Este vorba despre apa de orez, care are efecte benefice pentru legumele și fructele din grădină. Este o soluție care se prepară destul de simplu, dar e important să fie respectați câțiva pași.

Această soluție se poate administra pentru orice cultură, mai ales pentru cele care preferă solul ușor acid, precum roșiile și ardeii. Nu este un preparat recomandat pentru culturile crescut în sistem hidroponic.

În cazul legumelor și al pomilor fructiferi, apa de orez furnizează bacterii care sunt esențiale pentru rădăcini, cum ar fi lactobacilii. Aceasta conține 15 aminoacizi, 30 de fibre și 7 proteine.

Este un îngrășământ foarte bun pentru cultura din grădina ta. Apa de orez conține 41% potasiu, 45% fosfor, 45% fier, 25% calciu și 11% zinc, elemente care ajută la protejarea plantelor de dăunători, dar și la păstrarea prospețimii.

Amestecul acționează precum un NPK cu doze mici de azot-fosfor-potasiu. Aceștia sunt nutrienții esențiali pentru plante, de care au nevoie pentru a se putea obține recolte. Plantele cresc mai repede cu ajutorul lor, iar randamentul este crescut.

Cu ajutorul amidonului din apa de orez, plantele vor primi carbohidrații de care au nevoie. Aceștia vor fi stocați în membrana celulară a plantei până când sunt utilizați pentru energie.

După ce e administrată soluția, va fi îmbunătățită și calitatea solului. Preparatul ajută la stimularea descompunerii substanțelor nutritive din sol, dar și la promovarea activității microorganismelor care sunt utile.

Se poate utiliza apa de orez și după ce răsadurile sunt transplantate, întrucât stresul provocat rădăcinilor va fi redus datorită acestui ingredient, potrivit agrointel.ro.

Cum se prepară apa de orez

Sunt mai multe feluri prin care se poate obține apa de orez. Unul este înmuierea boabelor de orez, iar alta prin păstrarea excesului de apă care a rămas după fierberea orezului.

Ambele metode sunt bune, însă apa rămasă după fierberea orezului conține mai mulți nutrienți, În schimb, cea obținută după clătire reprezintă un mod mai simplu.

Pentru a o prepara prin înmuiere, trebuie să începi prin a spăla o ceașcă de orez alb (nedecorticat sau integral) cu apă rece. Orezul va fi curățat de impurități, iar excesul de amidon va fi îndepărtat.

Se pune orezul spălat într-un vas și se adaugă 3 – 4 căni de apă. Se lasă la înmuiat timp de 30 de minute sau o oră, iar în apă se vor elimina excesul de amidon și nutrienții.

După aceea, orezul se amestecă în apă. Folosind o strecurătoare, apa se separă de orez și se strâng bine boabele astfel încât să obții mai multă soluție.

Prepararea apei de orez prin fierbere este ceva mai rapidă. Se pune orezul într-un vas pentru gătit, după care se amestecă bine. Vasul se lasă la foc mediu și trebuie lăsat la fiert pentru 15 – 20 de minute. Se strecoară orezul și se păstrează surplusul de apă. Dacă lichidul e prea dens, se adaugă apă pentru a-l rări.