Sor nélkül, időt spórolva – megnéztük a légi Schengen előnyeit

Sor nélkül, időt spórolva – megnéztük a légi Schengen előnyeit

A marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren jelenleg csak két menetrend szerinti járatra lehet jegyet váltani: Londonba és Budapestre lehet utazni. A magyar fővárosból érkező és oda induló járatok – bár most már késő estére vannak időzítve – szinte mindig telt házasak. Ezt tapasztaltuk szerdán este is, amikor kilátogattunk a reptérre, hogy megnézzük, mit jelent a valóságban a légi Schengen.

Hiszen, mint ismert, vasárnap hajnaltól kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált, de

a határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik.

Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög–bolgár, a bolgár–román, illetve a román–magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat.

Az EU Tanácsának Románia és Bulgária schengeni tagságáról rendelkező tavaly december 30-i határozata nem tűzött ki céldátumot a teljes körű határnyitást illetően. A kormánynak továbbra is kiemelt célkitűzése, hogy Románia még idén a belső határellenőrzés nélküli övezet teljes jogú tagjává váljék.

Megosztották, így zsúfoltabb lett a váróterem

Marosvásárhelyi reptéri körutunkon szerdán este Peti András, a reptér igazgatója kísért el. Tőle megtudtuk, hogy át kellett alakítaniuk a meglévő várótermet, hiszen

a Londonból érkező gép utasai nem schengeni övezetből jönnek, így számukra még mindig érvényes a határellenőrzés.

Így marad ez azok számára is, akik majd májustól a Törökországba induló charterjáratokkal fognak utazni. Az átalakítások mellett béreltek egy konténertermet is, hogy immár két, külön helyszínen tudják fogadni azokat, akikre érvényes az újítás, és akikre nem.

Határellenőrzés nincs, de az utasoknak be kell mutatniuk a jegyüket és személyazonossági iratukat, mert azt megnézik, hogy az adatok megegyeznek-e.

Nem marad el a csomagok, táskák átvizsgálása és a biztonsági kapun való belépés sem.

Itt azonban érkezési sorrendben haladnak át az emberek, így nincs zsúfoltság, hiszen mindenki időben, de nem egyszerre érkezik.

Peti Andrástól megtudtuk, hogy a határrendészet továbbra is ellenőrizheti az induló és érkező utasok iratait – ezt meg is teszik, ha szükségesnek találják.

Szerdán este senki nem volt gyanús és nem szerepelt a hivatalos feketelistán.

A budapesti gépen a férőhelyek száma 240, így nem csoda, hogy a gép indulására várakozók alig fértek a megosztott teremben. A kávézót az emeletre költöztették, ott is van pár ülőhely, ottjártunkkor mind foglalt volt.

Peti Andrástól megtudtuk, hogy péntekig kész lesz a határellenőrzés nélkül utazók számára fenntartott váróterem egyik újabb része, így egy új kapun tudnak majd az utasok a repülő felé haladni, ez kényelmesebb és jobb lesz, mint a jelenlegi. Ugyanakkor a Maros megyei önkormányzat jelentős támogatásával és európai uniós pályázatokból épül az új utasterminál, ami nyárig kész lesz, és majd nagyobb helye lesz az utasoknak, amíg a repülőgépre várnak.

Sokan csodálkoztak

A Budapestről érkező járaton kisgyermekes családok, idősebbek és fiatalok is utaztak. Legtöbben kis csomaggal, így a leszállás után rögtön távozhattak is a reptérről. Többen

csodálkozva tapasztalták a teremben, hogy senki nem állítja meg őket, és szabad a kijárás.

Mások már rutinosan távoztak.

Egy kisgyerekes édesanyától megtudtuk, hogy egyszerűbb volt a felszállás Budapesten is, és örvednek, hogy leszálláskor a két gyerekkel nem kell sorban álljanak. Elmondta,

annak ellenére, hogy a légi Schengent bevezették, a gyerekek számára ugyanazok az iratok kötelezők, mint eddig,

vagyis, ha még nincs személyazonossági igazolványok, akkor útlevél kell; ráadásul ha nem tart velük mindkét szülő, akkor szülői felhatalmazás is kell. Ezt ugyan tőlük nem kérték, de szúrópróbaszerűen kérhették volna.

Egy székelykeresztúri házaspár is mosolyogva jött be az épületbe, csodálkozva néztek szét és mondták, hogy nagyszerű, hogy nem kell várakozzanak, folytathatják útjukat, talán még éjfél előtt hazaérhetnek. Gyorsabb így az utazás – hangoztatták mindketten.

Szász Ferenc szintén gyerekekkel, idősebb szülőkkel utazott. Ő is azt jegyezte meg, hogy a határellenőrzés eltörlése miatt könnyebb és egyszerűbb az utazás. Mint mondta,

leszálláskor általában 25 percet álltak sorba, amíg ellenőrizték irataikat. Erre most nincs szükség, így gördülékenyebb a távozás,

és ez jó, mert „amúgy is mindenki siet és fáradt már”. A Budapestről érkező gép 22 óra előtt nem sokkal szállt le.

A repülőgép leszállása utáni tíz percben már szinte üres volt a parkoló is.

A érkezők át tudták venni nagyobb csomagjaikat is, beszálltak a személygépkocsiba, taxikba, vagy a Marosvásárhelyre és Székelyföldre tartó kisbuszokba. A csütörtök esti budapesti járatig csend lesz a Transilvania reptéren.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnaptól az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szüntették be a teljeskörű határellenőrzést azon járatok utasai számára, amelyek a többi 28 schengeni tagországba indulnak, vagy azokból érkeznek. Az utasoknak azonban továbbra is rendelkezniük kell érvényes úti okmányokkal, amelyeket a repülőtereken (kikötőkben) szolgálatot teljesítő határrendészek a bűncselekmények és illegális migráció megelőzése érdekében továbbra is ellenőrizhetnek. A repülőterek biztonsági és poggyászellenőrzési szabályaiban nincs változás, és a kiskorúak határátlépésére vonatkozó előírások is érvényben maradtak.

Romániának négy tengeri határátkelője van: Mangalia, Konstanca, Konstanca Dél-Agigea és Midia. Ezekben a kikötőkben megszüntetik a határellenőrzést a schengeni országokból érkező vagy azokba induló hajók legénysége és utasai számára, a schengeni országokból érkező turistahajók pedig mostantól kiköthetnek olyan romániai kikötőkben is (Tomis-Konstanca, Belona-Eforie, Limanu-Magalia), amelyek nem rendelkeznek kiépített határátkelővel. A parti őrség azonban ezeknek a járműveknek az utasait is bármikor igazoltathatja az illegális migráció megelőzése érdekében – olvasható a belügyminisztérium tájékoztatójában.

A schengeni szabályok nem vonatkoznak Románia és Bulgária folyami kikötőire. A két ország között a Dunán közlekedő kompjáratok a – hidakhoz hasonlóan – szárazföldi határátkelőknek számítanak, az ezeket igénybe vevő utasok úti okmányait továbbra is ellenőrzik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *