Spania recunoaşte statul Palestina format din Fâșia Gaza și Cisiordania cu Ierusalimul de Est drept capitală. Israelul a reacționat: „Sanchez, complice la incitare la genocid evreiesc”

Spania recunoaşte statul Palestina format din Fâșia Gaza și Cisiordania cu Ierusalimul de Est drept capitală. Israelul a reacționat: „Sanchez, complice la incitare la genocid evreiesc”

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, informează agenţiile de presă, preluate de Agerpres.

Peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat

„Singura soluţie posibilă” este cea a celor două state, Israel şi Palestina, cu un coridor care să lege Gaza şi Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi cu Autoritatea Naţională Palestiniană la cârma acestui stat, a explicat Sanchez, potrivit EFE, citat de Adevărul.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept „istorică” decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat. Palestina trebuie să ocupe locul care îi revine în comunitatea internaţională, a adăugat el.

Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este „o necesitate pentru a ajunge la pace” şi „o chestiune de dreptate istorică”.
El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce „nu este îndreptată împotriva nimănui” şi „cu atât mai puţin împotriva Israelului”, o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii.

Recunoașterea Palestinei ca stat a înfuriat Israelul și Hamasul deopotrivă

Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: „pentru pace, dreptate şi coerenţă”.

„Această decizie comună reflectă hotărârea celor trei ţări de a face o schimbare fundamentală de paradigmă”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei irlandeze, Michael Martin, la conferinţa de presă comună de luni a celor trei ţări miniştri de externe.

„Am recunoscut atât statul Israel, cât şi statul Palestina tocmai pentru că vrem să vedem un viitor al relaţiilor normalizate între cele două popoare”, a apreciat Martin.

„O soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian are în vedere un stat palestinian independent care coexistă paşnic alături de Israel. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu se opune unei soluţii cu două state, la fel ca şi Hamasul”, a mai spus Martin.

Mahmoud Abbas le-a mulţumit Spaniei, Irlandei şi Norvegiei pentru recunoaşterea oficială a Palestinei

Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a acuzat marţi pe şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, că este „complice la incitarea la genocidul evreiesc”, în timp ce preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a mulţumit Spaniei, Irlandei şi Norvegiei pentru recunoaşterea oficială a Palestinei, calificând decizia drept „curajoasă”, informează EFE.

Şeful diplomaţiei israeliene l-a acuzat pe Sanchez că nu a demis-o pe vicepreşedinta Yolanda Diaz, după ce aceasta a declarat că „Palestina va fi liberă de la râu la mare”.

Într-un mesaj pe reţeaua socială X, postat în spaniolă şi în ebraică, Katz a acuzat-o pe Diaz că urmăreşte eliminarea Israelului şi înfiinţarea unui „stat terorist” palestinian şi a comparat-o cu liderul suprem iranian Ali Khamenei şi cu liderul grupării islamiste palestiniene Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

Ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, sursă foto: captură YT

„Preşedintele @sanchezcastejon – prin faptul că nu o demite pe @yolanda_diaz_ şi anunţă recunoaşterea statului palestinian – este complice la incitarea la uciderea poporului evreu şi la crime de război”, a scris marţi ministrul de externe israelian, etichetând şi contul liderului Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo.

Israelul a reacţionat cu furie la recunoaşterea oficială a statului palestinian anunţată marţi de Spania, Irlanda şi Norvegia şi chiar a interzis Consulatului Spaniei din Ierusalim să ofere servicii consulare palestinienilor care locuiesc în Cisiordania ocupată, ca represalii, scrie EFE.