Stare de alertă într-un județ din România. Sănătatea populației ar putea fi afectată

Stare de alertă într-un județ din România. Sănătatea populației ar putea fi afectată

În Brăila este stare de alertă în tot județul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubrizare a refuzat să mai ridice gunoiul începând de luni.

În Brăila nu s-a mai colectat gunoiul

Firma a cerut o majorare de aproape 50% a tarifului, iar autoritățile nu au fost de acord, drept pentru care operatorul a decis să nu mai colecteze gunoiul, conform știrileprotv.

„În temeiul dispoziţiilor art. 4^3 alineat 2, din OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, declară starea de alertă la nivelul judeţului Brăila, începând de astăzi, 11 iunie 2024, pe o perioadă de 30 de zile, în baza acordului viceprim-ministrului, ministrul al afacerilor interne, şi a Hotărârii nr 12/11.06.2024 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Această situaţie a fost generată de întreruperea de către operatorul de salubritate a activităţii de colectare şi transport deşeuri, ceea ce duce la afectarea sănătăţii populaţiei şi poluarea excesivă a mediului”, a transmis, marţi seară, Prefectura Brăila.

Primarul spune că localnicii nu vor plăti mai mult la salubrizare

Autoritățile vor dispune măsurile legale în regim de urgență pentru a asigurara colectare gunoiului în județul Brăila, iar primarul municipiului a transmis că operatorul a solictat creșterea tarifului.

„Toate primăriile din judeţ, inclusiv Primăria Brăila, au menţionat că vor acorda creşteri de tarif doar în condiţiile legii! RER a notificat Primăria privind rezilierea contractului! Primăria Brăila a câştigat în primă instanţă procesul cu RER şi s-a anulat notificarea de reziliere, fapt ce obligă RER să respecte contractul! RER a fost notificată că a pierdut procesul şi trebuie să adune gunoiul”, a transmis primarul din Brăila.

El adaugă faptul că selectarea altui operator înaintea zilei de marți ar fi fost nelegală. Acesta liniștește populația și le spune că nu vor plăti niciun ban în plus la salubrizare și că operatorul va fi tras la răspundere.