Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, a precizat Casa Albă, după sugestia lui Emmanuel Macron

Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, a precizat Casa Albă, după sugestia lui Emmanuel Macron

Mai multe țări NATO, inclusiv SUA, Germania și Marea Britanie, au exclus desfășurarea de trupe terestre în Ucraina, după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că „nimic nu trebuie exclus”.

Macron, contrazis de aliați

Macron a spus că „nu există un consens” cu privire la trimiterea soldaților occidentali în Ucraina, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că există un conflict direct dacă trupele NATO se vor desfășura acolo.

Forțele ruse au făcut recent câștiguri în Ucraina, iar Kievul a făcut apel de urgență pentru mai multe arme.

Macron a declarat luni seara într-o conferință de presă: „Nu ar trebui să excludem faptul că ar putea exista o nevoie de securitate care să justifice apoi unele elemente de desfășurare.

Liderul francez a vorbit la Paris, care găzduiește o întâlnire de criză în sprijinul Ucrainei, la care au participat șefi de state europene, precum și SUA și Canada.

O invazie pe scară largă a Ucrainei lansată de președintele rus Vladimir Putin se află acum la al treilea an, fără semne că cel mai mare război din Europa de după al Doilea Război Mondial s-ar putea încheia în curând.

Comentariile lui Macron au determinat răspunsuri din partea altor țări europene și membre NATO.

Președintele american Joe Biden consideră că „calea către victorie” este furnizarea de ajutor militar „astfel încât trupele ucrainene să aibă armele și muniția de care au nevoie pentru a se apăra”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

SUA respinge afirmațiile președintelui francez

„Președintele Biden a fost clar că SUA nu vor trimite trupe să lupte în Ucraina”, a adăugat acesta.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu a existat nicio schimbare în poziția convenită conform căreia nicio țară europeană sau stat membru NATO nu va trimite trupe în Ucraina.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că țara nu are planuri pentru o desfășurare militară pe scară largă în Ucraina, în afară de numărul mic de personal care deja antrenează forțele ucrainene.

Biroul premierului italian Giorgia Meloni a declarat că „sprijinul Italiei nu include prezența trupelor din statele europene sau din statele NATO pe teritoriul ucrainean”.

Peskov, în numele Kremlinului, a numit sugestia lui Macron „un element nou foarte important”, adăugând că nu este absolut în interesul membrilor NATO.

„În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea [conflictului direct]”, a spus el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *