Stațiunile de pe litoral cu cele mai multe gunoaie. Cum ajung pet-uri, cauciucuri și alte deșeuri pe plajă

Stațiunile de pe litoral cu cele mai multe gunoaie. Cum ajung pet-uri, cauciucuri și alte deșeuri pe plajă

O organizație de mediu a făcut o monitorizare, ce a inclus nouă sectoare de plajă de pe litoralul românesc, cele mai mari cantități de deșeuri fiind descoperite pe plajele din Năvodari, Vama Veche și Constanța. Activiștii de mediu spun că gradul de poluare va crește acum, odată cu începerea sezonului festival.

Poluare în creștere pe litoralul Mării Negre

Plajele de pe litoralul românesc sunt pline de pet-uri și alte gunoaie, iar de fiecare dată când în larg este o furtună, cantitatea acestora crește exponențial. Activiștii de mediu au spus că au fost găsite până și uși de avioane aduse de valuri.

Experții spun că poluarea în mare a crescut simțitor, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, conflict ce a dus la creșterea traficului maritim în apele teritoriale ale României. Astfel se explică creșterea cantităților de uleiuri navale din Marea Neagră.

Cele mai recente statistici realizate de către activiștii de mediu arată o creștere semnificativă a cantităților de deșeuri plastice ce se strânge pe plajele de pe litoralul românesc. Adrian Bâlbă, activist de mediu, este însă de părere că un factor determinant în creșterea poluării stă în schimbările climatice, ce au dus la întețirea curenților de aer din vest, care aduc astfel mai multe deșeuri în mare.

”Schimbările climatice înseamnă o influență continentală și vânt de vest tot mai frecvent. Vântul ăsta de vest aruncă în mare o mulțime de gunoaie”, a declarat Adrian Bâlbă, pentru postul Antena 3 CNN.

Trebuie precizat că deși Marea Neagră este una dintre cele mai poluate mări, dat fiind și faptul că este o mare aproape închisă, în statisticile ONU Marea Mediterană figurează drept cea mai poluată mare din lume. Conform estimărilor Organizației Națiunilor Unite, Mediterana primește 650 de milioane de tone de ape uzate, alături de 129.000 de tone de petrol, 60.000 de tone de mercur, 3.800 de tone de plumb și 36.000 de tone de fosfat – în fiecare an.

Stațiunile de pe litoral cu cele mai multe gunoaie

Potrivit unei monitorizări făcute de către activiștii de mediu pe plajele de pe litoralul românesc, în nouă sectoare de plajă au fost identificate peste 20.000 de deșeuri. Este vorba despre deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn, sticlă, ceramică și metal.

Plaja cu cele mai multe gunoaie a fost sectorul din Năvodari, urmat de cel din Vama Veche și Constanța. Activiștii de mediu spun că plajele sunt curățate doar în sezonul estival și doar în sectoarele de plajă concesionate.

„Managementul deșeurilor din zona costieră se realizează doar în sezon și doar în zonele unde plajele au fost concesionate. În rest, din păcate, nu am putea spune că nu e treaba Apelor Române și e treaba UAT-urilor, adică unităților administrativ-teritoriale”,  a subliniat Adrian Bâlbă.

Experții în mediu spun că gradul de poluare va crește în sezonul festival, atunci când turiștii își aruncă gunoaiele pe plajă sau chiar și în mare. „Măcar din perspectivă egoistă să încercăm să nu mai trimitem microplastic în mare și să îl mâncăm după aceea în farfurie, cu hamsia, cu scoicile, cu rapanele pe care le consumăm”, a mai precizat Adrian Bâlbă.