Studiu: Substanțele chimice din dispozitivele de vapat pot deveni foarte toxice când sunt încălzite

Studiu: Substanțele chimice din dispozitivele de vapat pot deveni foarte toxice când sunt încălzite

Substanțele chimice folosite pentru a produce dispozitivele de vapat ar putea fi extrem de toxice atunci când sunt încălzite și inhalate, potrivit cercetărilor.

Dispozitivele de vaporizare încălzesc aroma lichidă la temperaturi ridicate pentru a forma un aerosol care este apoi inhalat. Conțin substanțe chimice, inclusiv glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină și arome, amestecate în diferite cantități, potrivit The Guardian.

Experimentele anterioare au arătat că unele dispozitive cu aromă de fructe – cum ar fi căpșunile, pepenele galben și afinele – produc compuși periculoși numiți carbonili volatili datorită acestui proces de încălzire.

Se știe că acești compuși au implicații asupra sănătății pentru boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile cardiovasculare și cancerele.

Având în vedere atât de multe substanțe chimice utilizate în zeci de mii de produse diferite, efectuarea de experimente pentru a testa fiecare marcă și aromă pentru toxicitate ar putea dura zeci de ani de cercetare.

În schimb, studiul a folosit AI pentru a analiza compoziția chimică a 180 de arome de vapare și pentru a simula modul în care se descompun atunci când sunt încălzite. Cercetarea, publicată în Scientific Reports, a prezis că dispozitivele produc 127 de substanțe chimice „toxice acute”, 153 de substanțe „periculoase pentru sănătate” și 225 de „iritanții”.

Aproape fiecare aromă trecută prin predictorul AI a arătat cel puțin un produs care a fost clasificat ca un pericol pentru sănătate, mulți dintre ei prevăzând mai multe.

Profesorul Sanjay Agrawal, consilierul special al Colegiului Regal al Medicilor pentru tutun, a spus că, în timp ce dispozitivul de vapat poate fi o modalitate foarte eficientă de a înlătura dependența de tutun, ar trebui să fie folosit numai în acest scop.

„Vapatul nu este lipsit de riscuri, așa că cei care nu fumează, inclusiv copiii și tinerii, nu ar trebui să îl încerce”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *