SUA denunță legea „agenților străini” și impun restricții de călătorie pentru politicienii care „subminează democrația” din Georgia

SUA denunță legea „agenților străini” și impun restricții de călătorie pentru politicienii care „subminează democrația” din Georgia

Departamentul de Stat al SUA impune restricții de viză pentru politicienii responsabili de „subminarea democrației” în Georgia și pentru membrii familiilor acestora, în contextul recentei adoptări a legii „agenților străini”, similară cu una din Rusia. De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că lansează o revizuire a relațiilor cu statul din Caucaz, relatează The Kyiv Independent.

Îngrijorările legate de democrația din Georgia au crescut în ultima perioadă după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat legea care impune ca organizațiile care primesc finanțare străină să fie etichetate drept „agenți străini”.

Șeful diplomației americane a declarat că legea va „înăbuși exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, va stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și va pune piedici organizațiilor media independente”.

De asemenea, Bliken a acuzat autoritățile de la Tbilisi că duc o „campanie de intimidare și de utilizare a violenței pentru a suprima disidența pașnică” și și-a exprimat speranța că liderii georgieni vor reconsidera legea.

„Ca răspuns la aceste acțiuni, Departamentul de Stat implementează o nouă politică de restricționare a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor responsabile sau complice la subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor lor. Aceasta include persoanele responsabile de suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică în Georgia printr-o campanie de violență sau intimidare”, se precizează într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Parlamentul georgian a adoptat legea în lectură finală pe 14 mai, dar președinta prooccidentală a Salome Zourabichvili a respins-o prin veto după câteva zile. Partidul Visul Georgian are însă suficiente voturi în Parlament pentru a trece peste veto și a anunțat deja că va face acest lucru.

Considerată de inspirație rusească, legea a declanșat proteste ample în Georgia, marcate de incidente violente.

Publicația Politico nota pe 20 mai, citând un proiect de lege pregătit să intre în Congres, că SUA au în vedere un pachet de stimulente militare, comerciale și de liberalizare a vizelor pentru Georgia dacă aceasta va inversa tendința de regres democratic și va renunța la legea controversată.

De asemenea, potrivit Financial Times, mai multe țări UE fac presiuni pentru sancțiuni împotriva Georgiei din cauza legii, inclusiv prin suspendarea regimului de călătorie fără vize, iar unii membri ai Parlamentului European au cerut suspendarea candidaturii Georgiei la UE.

Foto: Profimedia