Susținători ai oligarhului fugar Ilan Șor s-au îmbrâncit cu angajați ai aeroportului din Chișinău în timp ce se întoarceau de la Moscova | VIDEO

Susținători ai oligarhului fugar Ilan Șor s-au îmbrâncit cu angajați ai aeroportului din Chișinău în timp ce se întoarceau de la Moscova | VIDEO

Un grup de persoane care se întorceau de la Moscova, unde participaseră la un eveniment al blocului politic prorus „Victoria”, condus de oligarhul fugar Ilan Şor, a provocat scandal marţi, 11 iunie, pe Aeroportul Internaţional din Chişinău, s-au îmbrâncit cu angajaţi şi au scandat lozinci împotriva preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe motivul că ar fi nemulţumiţi că procedurile de control ar dura prea mult, relatează news.ro.

Deputata Marina Tauber, o asociată a lui Ilan Şor, a confirmat pe reţelele de sociale că persoanele respective, numite „curieri” de o parte a presei de peste Prut, se întorceau acasă de la un eveniment politic al Blocului „Victoria” organizat la Moscova. Potrivit lui Tauber, aceştia ar fi fost ţinuţi timp de patru ore în aeroport. Autoritățile moldovene verifică de regulă în mod strict sosirea oamenilor lui Șor din Rusia, suspectându-i că transportă bani peste limita legală în vederea finanțării unor activități politice.

În mediul online au apărut imagini video din zona de sosiri de la Aeroportul Internațional din Chişinău, în care un grup de pasageri se îmbrâncesc şi intră în altercaţii cu angajaţi de la aeroport. Într-unul din videoclipuri se observă cum un bărbat care opune rezistenţă este scos din mulţime de un angajat al aeroportului şi o persoană îmbrăcată în uniformă militară. În pofida eforturilor câtorva persoane de a opri acest lucru, bărbatul a fost îndepărtat. Totuşi, câteva momente mai târziu, acesta a reapărut şi, într-o manieră agresivă, a cerut unui alt angajat de la aeroport să-i înapoieze documentele. După ce nu s-a dat curs solicitării, bărbatul a încercat să ia cu forţa un document pe care-l ţinea în mână angajatul, însă a fost oprit. De asemenea, oamenii lui Șor au scandat „Ruşine!” şi „Jos Maia Sandu!”, relatează NewsMaker.

La rândul său, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a dat detalii despre situaţia de la aeroport. „Poliţia de Frontieră a înregistrat în această dimineaţă un şir de provocări şi comportament agresiv din partea unui grup de persoane care venea de la Moscova, în zona de sosiri a Aeroportului Internaţional Chişinău. Unui pasager i-a fost întocmit un proces verbal pentru comportament agresiv asupra poliţiştilor de frontieră aflaţi în serviciu. Persoana este acuzată de comiterea infracţiunii de huliganism. De asemenea, au fost identificaţi alţi trei pasageri care vor fi documentaţi pentru tulburarea ordinii publice şi traşi la răspundere pentru contravenţia comisă. Poliţia de Frontieră subliniază că siguranţa tuturor pasagerilor este prioritară şi nu va tolera nicio încălcare a drepturilor acestora, solicitând totodată fiecărui călător să respecte măsurile la control impuse la trecerea frontierei de stat”, se arată într-un comunicat publicat de IGPF.

Nu este prima dată când susţinătorii lui Ilan Şor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtul miliardului” şi se ascunde de justiţie în Rusia, sunt implicaţi în conflicte cu personalul de la Aeroportul Internațional din Chişinău. Cel mai recent caz a avut loc pe 5 iunie, când mai multe persoane care urmau să participe la un congres al Blocului „Victoria”, la Moscova, au acuzat poliţiştii de frontieră că nu le-ar fi permis îmbarcarea la bordul avionului ce efectua cursa Chişinău-Erevan. Din imaginile distribuite de mai multe canale de Telegram ostile guvernării se vede cum câţiva bărbaţi se ceartă cu poliţiştii de frontieră. Purtătoarea de cuvânt a IGPF, Raisa Noviţchi, a respins acuzaţiile şi a precizat că pasagerii trebuie să vină la aeroport cu cel puţin trei ore înainte de zbor, pentru a reuşi să parcurgă toate procedurile de securitate.

La sfârșitul lunii aprilie, structurile de aplicare a legii în Republica Moldova au efectuat peste 150 de percheziţii, cea mai mare parte pe aeroportul din Chişinău, după ce au primit informații că mai multe persoane care au participat la Moscova la crearea blocului „Victoria/Pobeda” urmau să se întoarcă acasă cu sume de bani ce depăşeau cu mult limita legală.

Înființat acum aproape două luni cu sprijinului Kremlinului, blocul „Victoria/Pobeda” are drept obiective obţinerea victoriei în alegerile prezidenţiale programate în toamna acestui an în Republica Moldova şi boicotarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.

Condamnat la 15 ani de închisoare pentru rolul jucat în „Furtul miliardului”, privind devalizarea a trei bănci, Ilan Șor (37 de ani) a fugit acum câțiva ani din Republica Moldova cu destinația Israel înainte de a se stabili la Moscova, capitala Rusiei. O analiză publicată de The Insider arată că Rusia pariază pe acest oligarh pentru a deturna Republica Moldova din calea sa prooccidentală.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *