Székely leleményességgel kímélik az autóikat, és még spórolnak is vele

Székely leleményességgel kímélik az autóikat, és még spórolnak is vele

Nemrég Nyárádszerdából Ákosfalva érintésével szerettünk volt Nyárádtőre eljutni. Napos, száraz idő volt, ezért bátran vágtunk neki az útvonalnak, amely normális körülmények között jól karbantartott aszfaltút, kis szakaszon egy poros kitérővel. Tavaly májusban ugyanis nekifogtak a Nyárádon átvezető híd felújításának Nyárádszentlászlónál, és akkor derült ki, hogy

az 1971-ben készült híd vasszerkezettét teljesen megette az idő, és ki kell cserélni.

Tavaly júniusban abba is hagyták a munkálatokat, de a hidat használni már nem lehetett. Az Ákosfalváról és környékéről Nyárádszeredába ingázók kénytelenek azóta is a híd elkerülésére kijelölt úton közlekedni. Ezt mi is kipróbáltuk, és

szinte fennakadtunk, hiszen az esőzések után a mezei útként is használt szakaszokon a traktorok, munkagépek mély nyomokat hagytak a földúton, sáncokat kialakítva.

A vastagon szálló porról inkább nem is teszünk említést, mert az nyáron velejárója a földutaknak.

Késett a kivitelezés

A Maros megyei önkormányzat – mint a híd felújításának kezdeményezője és finanszírozója – a munkálatok tavalyi megtorpanása után megtette a szükséges lépéseket, hogy készüljön egy újabb terv, illetve legyen meg a szükséges pénzösszeg a híd alapjának a cseréjére is. Az eljárás azonban nagyon elhúzódott.

Közben a környéken élők, akik tehették, összetársulva ingáztak. Gyakori, hogy

a Nyárád egyik felén tartanak egy autót, a másikon egy másikat, gyalog kelnek át a javítás alatt álló hídon, hogy időt és benzint spóroljanak, illetve kíméljék az autóikat.

Többen arról meséltek a Székelyhonnak, hogy sok bosszúságot okozott az elhúzódott munkálat, és remélik, hogy betartják az idei nyár végi határidőt a híd elkészítésére. Hiszen különösen télen, valamint esős időben szinte lehetetlen haladni a kerülőúton.

A kivitelezőnek kell karbantartania a kerülőutat is

Lukács Katalin, a Maros megyei önkormányzat kommunikációs tanácsadója a Székelyhon megkeresésére elmondta, a hosszas tervmódosítás után jelenleg újra dolgoznak a nyárádszentlászlói hídon, és a kivitelezési határidő augusztus 29.

Megtudtuk, hogy jelenleg vasazzák a híd felső részét, a majdani járdák, illetve az úttest alatti részt. Mivel vasbeton-erősítést kellett végezni a hídon, meg kellett erősíteni a betongerendákat és támpilléreket is.

A tartószerkezeti problémák miatt 940 ezer lejjel nőt a beruházás értéke, meghaladva a négymillió lejt.

Az illetékes elmondta, a kerülőutat a kivitelező cégnek kellene karbantartania, és kedden újra felszólították, hogy tömjék be a gödröket, tegyék járhatóvá a településeket összekötő útszakaszt.