Țara unde angajații nu trebuie să mai răspundă ”prezent” după terminarea programului de lucru. Ce drepturi le oferă noua lege intrată în vigoare

Țara unde angajații nu trebuie să mai răspundă ”prezent” după terminarea programului de lucru. Ce drepturi le oferă noua lege intrată în vigoare

Uneori, pare că ziua are prea puține ore pentru a termina toate sarcinile, mai ales la locul de muncă. Mulți angajați preferă sau sunt nevoiți să stea peste program pentru a rezolva anumite probleme. De acum acolo, acest lucru este total interzis prin lege. Iată care este țara care a decis să respecte timpul personal al angajaților!

În Australia, angajații nu mai sunt obligați să răspundă solicitărilor venite din partea șefilor după programul de lucru

Angajații din Australia au toate motivele să meargă fericiți la locul de muncă. De acum încolo, aceștia nu vor mai fi obligați să răspundă apelurilor din partea șefului sau să răspundă la e-mailuri după ce programul lor de lucru s-a încheiat.

Cea care le dă aceste drepturi angajaților din Australia este noua lege care tocmai de a intrat în vigoare. Potrivit ei, toți angajații au dreptul să ignore orice solicitare venită în afara programului de lucru, fără să fie pedepsiți de șefii lor.

Angajații din Australia au avut mereu un program încărcat la locul de muncă. Potrivit unor studii, angajații australieni lucrau în medie 281 de ore suplimentare pe an. Partea proastă este că aceste ore nu au fost niciodată plătite.

Din păcate, această situație nu este întâlnită doar în Australia. În mai multe țări din Europa și din Asia normele sunt asemănătoare. Momentan, Australia a fost cea care a spart gheața în favoarea angajaților.

Ce se întâmplă în cazul în care angajatorul nu respectă legea

Legea stipulează că angajații nu sunt obligați să mai răspundă la telefon sau la e-mailuri după încheierea programului. Însă, legea nu le interzice angajatorilor să contacteze angajații în afara orelor de program.

Dacă între angajator și angajat există tensiuni, acestea trebuie rezolvate la nivel intern. Dacă acest lucru este imposibil, abia atunci va interveni Comisia australiană pentru muncă echitabilă.

În cazul în care intervine Comisia, aceasta poate impune șefului să înceteze să mai apeleze la angajat în afara orelor de program. Dacă angajatorul consideră că răspunsul angajatului nu este fondat, acesta va trebui să răspundă ”prezent” și după programul de lucru.

Cei care nu respectă ordinele Comisiei, riscă amenzi usturătoare. Angajatul poate primi amenzi de până la 19.000 de dolari, iar în cazul companiilor, amenzile ajung la 94.000 de dolari.

Momentan, mulți angajați din Australia sunt foarte încântați de noua lege. Aceștia susțin că, în sfârșit, se pot bucura de un echilibru între viața personală și cea profesională. Chiar dacă unii dintre ei susțin necesitatea unei asemenea legi, există și voci care sunt de părere că nu se vor schimba prea multe.

Please follow and like us:
Pin Share