Toni Greblă, despre situația de la Sectorul 1: „Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli. Este foarte bine că se numără”

Toni Greblă, despre situația de la Sectorul 1: „Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli. Este foarte bine că se numără”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că la aproximativ un sfert dintre secţiile de votare de la sectorul 1 sunt procese-verbale cu erori mai mici sau mai mari, dar acestea se corectează, întrucât sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele.

Toni Greblă a precizat că la aproape un sfert dintre secţii apar procese-verbale cu greşeli.

„Procesele-verbale cu erori nu pot fi încărcate în sistem pentru că acesta refuză înregistrarea lor dacă există inadvertențe. De încărcat în sistem intră întotdeauna corectate. Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli mai mici sau mai mari”, a declarat șeful AEP.

Toni Greblă a pus erorile și discrepanțele dintre procesele-verbale pe seama oboselii membrilor birourilor secțiilor de votare, precum și a stresului „accentuat” din timpul numărării care se face în secțiile de votare.

„În înghesuiala de acolo nu ai luciditatea necesară să completezi întotdeauna corect”, a spus președintele AEP.

„Am văzut că se renumără și este foarte bine pentru a fi sigur de unde a apărut greșeala”, a spus Greblă, precizând că renumărarea permisă prin hotărâre a biroului electoral de sector permite înscrierea rezultatelor din secții în sistem.

„Să facă un efort să finalizeze”

Toni Greblă a exclus posibilitatea ca și în această noapte procesul de numărare să fie suspendat, având în vedere că nu mai sunt condițiile de luni seara, când oboseala și căldura foarte mare punea în pericol chiar sănătatea reprezentanților secțiilor veniți cu sacii de voturi pentru validare. „Biroul Electoral al Sectorului 1 are 76 de secții din 166 de verificat, ceea ce înseamnă că ar termina în două zile ceea ce este inacceptabil. Ar trebuie să facă cu toții un efort să finalizeze”, a spus Greblă.

Şeful AEP a comentat şi plângerea penală anunțată de Clotilde Armand, despre care spune că nu ar avea temei. „Atribuțiile AEP se opresc în momentul în care operațiunea din secția de votare s-a încheiat. Apoi este în competența primarilor de sector să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale. Se știa din vreme că va fi caniculă, dar nu a luat nici o măsură pentru a asigura condiții normale de lucru”, a mai spus Toni Greblă.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care se află umăr la umăr cu George Tuță, candidatul PSD-PNL, în cursa pentru Primărie, a anunțat că a depus plângere penală împotriva lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), pentru abuz în serviciu și instigare la fals.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *