Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă de judecată. Curtea de Apel respinge cererea de redeschidere a dosarului

Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă de judecată. Curtea de Apel respinge cererea de redeschidere a dosarului

Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă de judecată. Rejudecarea dosarului asasinării disidentului a fost respinsă de Curtea de Apel București. Familia acestuia va ataca decizia.

Curtea de Apel respinge rejudecarea dosarului asasinării lui Gheorghe Ursu: torționarii disidentului scapă din nou

În iulie 2023, torţionarii disidentului Gheorghe Ursu erau achitați definitiv. Decizia era anunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba despre foștii ofițeri de Securitate: Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş.

Achitarea foștilor ofițeri de securitate responsabili de torturarea disidentului Gheorghe Ursu a revoltat societatea civilă și istoricii. Astfel, în septembrie 2023, Parchetul General a făcut o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților din dosarul inginerului Gheorghe Ursu.

În cererea de revizuire, procurorii Secției judiciare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) spun că decizia judecătorilor Instanței Supreme se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.

În susținerea cererii, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis Parchetului General înscrisuri cu date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate de procurori ca ”absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate”, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care ”dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu”, transmitea Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), într-un comunicat.

Joi, 9 mai 2024, magistratul de la Curtea de Apel București care a judecat speța a respins cererile de redeschidere a dosarului celor doi foşti ofiţeri de Securitate acuzaţi că l-au torturat până la moarte pe disidentul Gheorghe Ursu.

În plus, familia disidentului ucis în chinuri în închisorile comuniste trebuie să plătească cheltuieli de judecată. După aflarea verdictului, Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a anunțat că va ataca decizia, notează Adevărul.

Torționarii lui Gheorghe Ursu, decizii favorabile pe linie

Pe 7 și 16 ianuarie 1985, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, ofiţeri de securitate în DSS (Departamentul Securității Statului – Securitatea) au ridicat 61 de caiete – jurnal scrise de Gheorghe Ursu, precum și 15 dolari SUA, 10 mărci vest germane, 40 coroane daneze, 40 mărci est germane, 1 shekel israelian și 3.000 de lire italiene.

Apoi, aceștia au declinat dosarul Miliției, care a propus procuraturii de atunci arestarea preventivă a lui Ursu pentru deținere de valută. Pe 21 septembrie 1985, Ursu a fost arestat pentru 30 de zile. A stat încarcerat în Arestul Direcției Cercetări Penale de la Inspectoratul General al Miliției până la data pe 17 noiembrie 1985.

Pe 16 noiembrie 1985, Ursu a fost trimis în judecată. La o zi distanță, a fost transportat la Spitalul Penitenciar Jilava. Deși a fost operat de urgență, a decedat în cursul aceleiași zile.

În 1990, Institutul Național de Medicină Legală București a stabilit că moartea lui Ursu a fost una violentă. S-a constatat că ”leziunile interne și externe s-au putut produce prin loviri repetate, cu corpuri dure în regiunea abdominală cu circa 3-4 zile anterior”.

Ancheta a scos în evidență că Gheorghe Ursu a fost bătut inclusiv de colegii săi de celulă, Marian Clită şi Gheorghe Radu. Cu toate acestea, decesul a survenit în urma bătăilor primite de la Marin Pârvulescu.

Foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu au fost achitați în luna iulie a anului 2023 de Curtea Supremă. Decizia judecătorilor este definitivă.

Torționarii disidentului au fost trimiși în judecată în 2016, la 31 de ani de la decesul lui Ursu. Aceeași decizie de achitare fusese luată de judecătorii de la Curtea de Apel și în primă instanță, în 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *