Toți românii care stau la bloc trebuie să știe legea. Se aplică până în 2027 și mulți vor avea de câștigat

RMAG news

O veste importantă pentru toate blocurile din România – Parlamentul României a aprobat cu un vot decisiv proiectul de lege care validează Ordonanța de Urgență nr. 179/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 referitoare la îmbunătățirea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Ce se întâmplă cu cei care locuiesc la bloc

Această decizie legislativă are ca scop ajustarea și completarea cadrului legal al Ordonanței de Urgență nr. 18/2009, având în vedere necesitatea de a aloca o proporție mai mare din fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Astfel, 90% din aceste fonduri vor fi direcționate către această finalitate, în timp ce procentul alocat din bugetele locale sau de către asociațiile de proprietari va fi redus.

Prin adoptarea acestui proiect de lege, se dorește facilitarea finanțării intervențiilor destinate îmbunătățirii performanței energetice a blocurilor de locuințe pentru perioada cuprinsă între 2021 și 2027, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune. Astfel, se instituie unele excepții față de cadrul legislativ actual pentru a permite implementarea eficientă a acestor măsuri.

După ce a fost adoptat de Senatul României pe 15 februarie 2023, proiectul de lege a fost susținut și de Camera Deputaților, astfel că urmează să fie promulgat și să intre în vigoare.

Programul Național de Reabilitare Termică, destinat asociațiilor de proprietari

Programul Național de Reabilitare Termică este destinat asociațiilor de proprietari care doresc să îmbunătățească performanța energetică a blocurilor de locuințe construite până la data de 31 decembrie 2005, indiferent de sistemul lor de încălzire.

Reabilitarea termică implică o serie de lucrări, printre care se numără izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare, izolarea termică a terasei și a planșeului peste ultimul nivel, închiderea balcoanelor și/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, dar și reabilitarea sistemului de încălzire și modernizarea instalației de distribuție a apei calde de consum.

În plus, în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui bloc și de rezultatele expertizei tehnice și ale auditului energetic, se pot adăuga și alte lucrări, precum repararea elementelor de construcție ale fațadei, refacerea acoperișului sau montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *