UE transferă Ucrainei în martie prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din noul pachet de ajutor, anunță Ursula von der Leyen

UE transferă Ucrainei în martie prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din noul pachet de ajutor, anunță Ursula von der Leyen

Prima tranșă destinată Ucrainei face parte din pachetul de ajutor financiar în valoare totală de 50 de miliarde de euro, care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă preşedinta Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen, transmite EFE, citată de Agerpres.

Ursula von der Leyen s-a aflat sâmbătă în vizită la Kiev, în ziua în care s-au împlinit doi ani de la declanșarea războiului în Ucraina.

După o întâlnire avută cu premierul ucrainean Denis Șmigal, șefa Comisiei Europene a anunțat, pe X, că o primă tranșă de 4,5 miliarde de euro din noul pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro va fi livrată în martie Ucrainei. Cei doi au mai discutat despre dezvoltarea industriei militare ucrainene şi despre „problemele la frontiera terestră” provocate de exporturile ucrainene.

Good meeting with @Denys_ShmyhalWe discussed next steps on the €50 billion Ukraine Facility. The 1st payment of €4.5 bn will come in March. We discussed how to deal with Ukrainian exports and tackle issues at the land border.And our joint work on the defence industry. pic.twitter.com/qZeWjHQIyu

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2024

Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război, notează EFE.

Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de peste 34 de miliarde de euro pentru menţinerea stabilităţii financiare.

În acest timp, în SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *