Un fond de investiții susținut de Emiratele Arabe Unite este pe punctul de a prelua publicația britanică The Telegraph

Un fond de investiții susținut de Emiratele Arabe Unite este pe punctul de a prelua publicația britanică The Telegraph

Fondul de investiții RedBird IMI, susținut de Emiratele Arabe Unite, este pe cale să preia controlul asupra The Telegraph, o tranzacție care provoacă îngrijorare în rândul parlamentarilor conservatori din Marea Britanie, relatează publicația în cauză.

Concret, RedBird IMI ar urma să joace rolul de intermediar pentru un împrumut de 1,2 miliarde de lire sterline, acordat în mare parte de către familia regală din Emiratele Arabe Unite și proprietarul Manchester City, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, care ar permite familiei Barclay, care a cumpărat The Telegraph în 2004, să ramburseze integral o datorie către Lloyds Banking Group.

Potrivit sursei citate, există informații că la scurt timp după ce tranzacția va fi încheiată, împrumutul va fi transformat în acțiuni, ceea ce va face ca RedBird IMI să devină proprietarul The Telegraph.

Lloyds a preluat controlul asupra The Telegraph în iunie, cu intervenția unor administratori judiciari, în contextul datoriilor vechi ale familei Barclay. În urmă cu o săptămână, familia a făcut o ofertă de rambursare integrală a datoriilor cu sprijinul RedBird IMI, ceea ce pune în pericol cursul procesului de licitație în desfășurare.

Lloyds încă evalua, duminică, oferta familiei Barclay, dar surse citate de The Telegraph spun că există șanse mari ca instituția finaniară britanică să fie mulțumită și că există fonduri pentru a finaliza rambursarea.

Acest lucru ar putea însemna că RedBird IMI, care este condusă de Jeff Zucker, director de știri de televiziune american, ar putea prelua The Telegraph încă de la jumătatea lunii decembrie.

Analiștii au evaluat The Telegraph la aproximativ jumătate din valoarea împrumutului pe care fondul susținut de Abu Dhabi se pregătește să îl acorde familiei Barclay.

În același timp, banca rivală de investiții Goldman Sachs continuă să conducă procesul de licitație, în cadrul căruia sunt așteptate oferte din prima rundă până la sfârșitul lunii.

Potențialii ofertanți la licitația pentru The Telegraph au fost avertizați de reprezentanții Lloyds că nu vor fi permise mai mult de 25 de procente de numerar din Golf pentru a finanța orice tranzacție.

Îngrijorări în rândul parlamentarilor conservatori

Ideea ca un ziar influent să se afle sub controlul unei puteri străine i-a alarmat pe unii parlamentari conservatori din Marea Britanie. Astfel, s-au înmulțit apelurile ca această potențială tranzacție să fie examinată cu atenție sporită, miniștrii de rang înalt fiind presați să evalueze impactul ei atât asupra interesului public în ceea ce privește libertatea de exprimare, cât și asupra securității naționale.

Conservatorii de rang înalt Sir Edward Leigh, Sir John Hayes și baroneasa Margaret Eaton au semnat o scrisoare prin care i-au îndemnat pe viceprim-ministrul Oliver Dowden, pe secretarul pentru afaceri, Kemi Badenoch, și pe secretarul pentru cultură, Lucy Frazer, să intervină.

„Influența materială asupra unui ziar național de calitate care este transmisă oricând unui conducător străin ar trebui să ridice îngrijorări, dar, având în vedere contextul geopolitic actual, o astfel de afacere trebuie investigată”, au scris parlamentarii.

Legea din 2021 privind securitatea națională și investițiile acordă miniștrilor puteri extinse pentru a bloca preluările și tranzacțiile de finanțare care sunt considerate o amenințare pentru securitatea națională.

Purtătorii de cuvânt ai Lloyds, ai familiei Barclay și ai RedBird IMI au refuzat să comenteze subiectul, precizează The Telegraph.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *