Un fragment de sarcofag dezvăluie proprietarul original: Ramses al II-lea. Care e povestea celui mai mare faraon din Egiptul antic

Un fragment de sarcofag dezvăluie proprietarul original: Ramses al II-lea. Care e povestea celui mai mare faraon din Egiptul antic

Un sarcofag descoperit în 2009 într-o cameră funerară egipteană vine cu o istorie complicată: inscripțiile antice de pe containerul de piatră au arătat că a fost utilizat de două ori. În timp ce al doilea ocupant, marele preot Menkheperrê din dinastia a 21-a, era cunoscut, primul proprietar a rămas un mister – până acum.

Descoperirea numelui lui Ramses al II-lea

Noi indicii au ieșit la iveală datorită lui Frédéric Payraudeau, profesor asociat în egiptologie la Universitatea Sorbona din Paris, care a reexaminat un fragment din sarcofagul de granit și a descifrat hieroglifele gravate pe el. Ascuns într-un cartuș, un ornament oval adesea găsit în morminte, Payraudeau a găsit un nume foarte recognoscibil: Ramses al II-lea.

„Inscripția este o dovadă că artefactul provine inițial din mormântul faimosului faraon și a fost reutilizat după jafuri”, a declarat Payraudeau.

„Acesta a fost clar sarcofagul unui rege”, a spus Payraudeau.

„Cartușul datează de la prima utilizare și conține numele de tron al lui Ramses al II-lea, Usermaatra. El a fost singurul faraon care a folosit acest nume în timpul său, ceea ce a eliminat orice îndoială că era sarcofagul său”.

Psusennes I a refolosit acest sarcofag care i-a aparținut cândva lui Merneptah, fiul și succesorul lui Ramses al II-lea. Capacul sarcofagului este deasupra. Reutilizarea obiectelor funerare a contribuit la conectarea conducătorilor ulterioare la perioada Noului Regat a lui Ramses al II-lea, considerată a fi o epocă glorioasă a Egiptului antic. Sursa: Frédéric Payraudeau

Implicațiile descoperirii

Descoperirile, publicate în jurnalul Revue d’Égyptologie, adaugă la legenda lui Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de Ozymandias și unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului. Ele umplu, de asemenea, un gol în înțelegerea modului în care sarcofagele erau utilizate pentru a îngropa regii. Ramses al II-lea a fost al treilea rege al dinastiei a 19-a, iar domnia sa – din 1279 până în 1213 î.Hr. – a fost a doua ca lungime din istoria Egiptului. El a fost cunoscut pentru campaniile sale militare victorioase și pentru interesul său în arhitectură, care l-a determinat să comande monumente importante și statui ale sale.

Un alt sarcofag aparținând lui Ramses al II-lea a fost descoperit în 1881 lângă Luxor, dar fragmentul de sarcofag analizat în acest studiu a fost găsit în Abydos, un oraș situat la aproximativ 64 de kilometri nord-vest în linie dreaptă.

„Acest lucru este mai puțin bizar decât pare”, a spus Payraudeau, „deoarece știm că mormântul său a fost jefuit în antichitate, poate la două secole după moartea sa, și nu este cu siguranță singurul rege care a fost jefuit”.

Fragmentul de granit, care este o parte aproape completă a unei laturi lungi a sarcofagului, era anterior considerat că aparține unui prinț.

„Dar întotdeauna am găsit acest lucru ciudat, deoarece decorația de pe această piesă atent lucrată era indicativă pentru un rege și avea elemente rezervate tradițional pentru regi”, a spus Payraudeau.

Reutilizarea obiectelor funerare

Un alt indiciu care indică originea reală a piesei, conform lui Payraudeau, este că al doilea proprietar, marele preot Menkheperrê, avea un frate vitreg mai mare care era faraon, Psusennes I. Acesta din urmă a reutilizat, de asemenea, un sarcofag din Valea Regilor – unul care aparținea nimeni altuia decât fiului și succesorului lui Ramses al II-lea, Merneptah.

Reutilizarea obiectelor funerare servea unui dublu scop, conform lui Payraudeau. Pe de o parte, era dictată de frugalitate în timpul unei crize economice, dar lega, de asemenea, acești conducători ulteriori de perioada Noului Regat al lui Ramses al II-lea, considerată o epocă glorioasă a Egiptului antic.

Confirmarea faptului că acest fragment face parte din obiectele funerare ale lui Ramses al II-lea înseamnă că regele a fost îngropat în trei sarcofage cuibărite, a spus Payraudeau. Primul a fost probabil făcut din aur, ca cel al lui Tutankhamon, dar a fost pierdut în timpul unui jaf timpuriu. Urmele celui de-al doilea sarcofag au fost găsite ca fragmente de alabastru în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în mormântul faraonului în anii 1990. Ambele sarcofage ar fi fost în interiorul unui sarcofag de piatră și mai mare, sursa fragmentului de granit descoperit de Payraudeau.

„Aceasta ne spune și când faraonii au început să folosească mai mult de un sarcofag de piatră”, a adăugat Payraudeau.

„În timpul lui Ramses I, vedem doar unul, dar succesorul lui Ramses al II-lea avea deja patru sarcofage de piatră pentru a oferi mai multă rezistență la jafuri, care deveneau răspândite. Era ciudat să trecem direct de la unul la patru – acum avem doi la patru, ceea ce este o progresie mai logică”.

Fragmentul se află încă într-un depozit din Abydos, a spus Payraudeau, dar el a informat autoritățile egiptene despre descoperire și speră că acesta va fi mutat într-un muzeu. Cercetătorii din același domeniu, care nu au fost implicați în lucrare, au lăudat pe scară largă descoperirea.

Joann Fletcher, egiptolog și profesor în departamentul de arheologie de la Universitatea din York, Marea Britanie, a numit-o „o lucrare fascinantă de detectiv” care demonstrează cum povestea trecutului antic al Egiptului încă se desfășoară cu noi descoperiri și interpretări.