Un general din Europa avertizează că NATO are doar 2-3 ani pentru a se pregăti pentru un eventual război cu Rusia

Un general din Europa avertizează că NATO are doar 2-3 ani pentru a se pregăti pentru un eventual război cu Rusia

Comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, a avertizat într-un interviu publicat de agenția de presă Bloomberg, preluat de Hotnews.ro, că NATO are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti, înainte ca Rusia să își recâștige capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței nord-atlantice.

Este un interval de timp mai scurt decât au estimat unii oficiali occidentali atunci când s-a discutat despre creșterea capacității militare a Rusiei și capacitatea sa de a reconstitui forțele, în timp ce poartă un război la scară largă împotriva Ucrainei.

„La un moment dat cineva a spus că va dura 10 ani, dar cred că ne-am întors la mai puțin de 10 ani, din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia”, a declarat generalul Eirik Kristoffersen, 55 de ani, într-un interviu acordat luni, 3 iunie, la Oslo.

„Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă acum o fereastră pentru următorii doi-trei ani pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reconstrui stocurile în același timp în care sprijinim Ucraina”, a spus generalul scandinav, care nu ia în seamă declarațiile publice ale lui Vladimir Putin, care susține că nu este interesat de un război cu NATO.

Norvegia, membră NATO din 1949, nu a văzut o schimbare semnificativă în ultimul an în „pozițiile” Rusiei la granița sa, referindu-se inclusiv la forțele nucleare și flota de Nord. În același timp, forțele terestre ale Rusiei din Peninsula Kola sunt „decimate”, după ce a suferit pierderi grele în Ucraina, a spus Kristoffersen.

„Văd acum o fereastră în care putem îndeplini cerințele asupra cărora NATO a convenit, noua structură de comandă, noi structuri de forță, noile planuri regionale”, a spus el. „Deci, putem îndeplini acele planuri și decizii cu conținut în următorii ani, dar trebuie să ne grăbim. Trebuie să o facem în doi-trei ani, pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla”.

Efortul principal al forțelor de apărare norvegiene în acest an este de a sprijini Ucraina, a spus Kristoffersen, adăugând că este o „operațiune uriașă” care implică „cel puțin” 10% din personalul logistic al armatei norvegiene, precum și instructori.

Declarațiile lui Kristoffersen vin după o serie de avertismente, lansate la începutul anului, din ce în ce mai sumbre din partea liderilor occidentali și a oficialilor din domeniul apărării cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Rusia și la lipsa actuală de pregătire a Europei pentru un conflict direct cu Moscova, scrie HotNews.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a avertizat în ianuarie că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, însă estimează că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.

Tot în luna ianuarie, mai mulți generali de rang înalt au spus că Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă.

Șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat la începutul anului 2024 că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică, potrivit The Guardian.

Președintele polonez Andrzej Duda aprecia în luna martie că Rusia va avea capacitatea militară de a ataca NATO până în 2026 sau 2027, potrivit PAP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat săptămâna trecută Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rusesc.

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan, relatează agenţiile AFP, EFE și Agerpres.