Una din 15 companii europene se află în fața unor presiuni substanțiale de restructurare în 2024

RMAG news

Restructurarea în cadrul companiilor este un proces complex și adesea necesar pentru adaptarea la schimbările din piață, îmbunătățirea eficienței și asigurarea supraviețuirii pe termen lung. Aceasta poate implica schimbări în structura organizațională, reduceri de personal, redefinirea strategiilor de afaceri sau chiar fuziuni și achiziții. Deși poate fi o perioadă dificilă pentru angajați și management, restructurarea este adesea văzută ca o oportunitate de reinventare și de reorientare către noi direcții și obiective.

Una din 15 companii europene se confruntă în acest an cu presiuni semnificative de restructurare, afectate de costurile mai ridicate de finanţare şi de reducerea cererii din partea consumatorilor, în special în Germania, Austria şi ţările nordice, potrivit unui raport publicat luni de Boston Consulting Group (BCG), transmite Bloomberg.

Companiile și restructurările

Așadar, aproximativ o treime dintre afacerile din Germania şi Austria se confruntă cu ceea ce BCG numeşte „presiuni de transformare” sau semne timpurii de slăbire a performanţei şi a stabilităţii financiare, care necesită o îmbunătăţire a strategiei. La nivelul Europei, procentul firmelor care se confruntă cu „presiuni de transformare” este de 21%, în creştere de la 14% în 2023.

Acest raport se bazează pe datele financiare şi interviurile realizate în rândul a peste 2.000 de companii publice din Europa, precizează BCG.

Mai exact, presiunile din Germania şi Austria sunt parţial atribuite structurii sectoarelor economice. Printre cauze se numără expunerea ridicată la piețele din China și Rusia, precum şi dependența de industriile mari consumatoare de energie. Cele două țări sunt afectate în special de „criza consumului”, cauzată de reducerea semnificativă a cererii pentru diverse categorii de produse, a declarat Jochen Schonfelder, partener la BCG în Koln.

Sectorele cele mai afectate

Astfel, sectorul imobiliar, telecomunicațiile, firmele de tehnologie și media, precum și vânzările cu amănuntul, sunt supuse celor mai severe presiuni în Europa. Aproximativ 68% dintre companiile imobiliare sunt sub presiune, în creştere de la aproximativ 26% în 2023, conform BCG.

Totuşi, chiar şi cu aceste presiuni, numărul proceselor de restructurare a datoriilor este mai mic decât s-a anticipat, susţine Schonfelder. El a adăugat: „În multe situaţii în care este nevoie de refinanţare, companiile şi creditorii încearcă să ajungă la un compromis pentru a face lucrurile să funcţioneze”.