Unde își va ascunde Ucraina avioanele F-16?

RMAG news

În următoarele săptămâni, forțele armate ucrainene vor primi peste 60 de avioane F-16 din Belgia, Danemarca și Olanda. Piloții ucraineni sunt antrenați pentru aceste avioane în Europa (inclusiv în România) și în Statale Unite.

Însă liderii occidentali și cei din Ucraina se tem că aceste avioane for deveni repede ținta atacurilor ruse, înainte chiar ca ele sa poate fi folosite în misiuni de luptă. ”Ucraina ar putea ține unele avioane F-16 pe care urmează să le primească de la aliații vestici în baze din străinătate, pentru a le proteja de loviturile Rusiei”, a spus un ofițer de rang inalt din Ucraina, Serhii Holubțov, citat de Associated Press. ”Un anumit număr de avioane vor fi găzduite în baze aeriene sigure din afara Ucrainei, unde să nu fie lovite de Rusia”, a spus el. El a mai spus că aceste avioane ar putea fi folosite pentru antrenarea piloților ucraineni și vor reprezenta o rezervă, în cazul în care avioanele din Ucraina ar fi doborâte sau ar trebui reparate. ”În acest fel, vom avea mereu o flotă operațională care să corespundă numărului piloților noștri. Daca sunt mai mulți piloți, atunci vor mai multe avioane în Ucraina”,  spus Holubțov.

De la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a cerut Vestului să ”închidă cerul Ucrainei”, să instituie o zonă de excludere aeriană. Avioanele F-16 au fost solicitate de Ucraina tocmai cu acest scop, ca o alternativa după ce Vestul a refuzat să instituie o zonă de excludere aeriană, fapt ce ar fi dus la riscul unor confruntări aeriene directe cu aviația rusă. Însă, chiar înainte ca avioanele să ajungă in Ucraina, oficialii ucraineni sugerează că o parte dintre ele vor fi ascunse în alte state.

Ofițerul ucrainean nu specificat în ce țări ar putea fi găzduite avioanele F-16 ale Ucrainei. Bazele aeriene din Polonia și România, unde sunt antrenați piloții ucraineni, pot fi vizate în acest scop. Însă există riscul ca ele să fie vizate și de loviturile Rusiei. Oficialii de la Kremlin, inclusiv președintele Vladimir Putin, au avertizat că Ruia poate lovi bazele aeriene, inclusiv din afara Ucrainei, de unde sunt lansate atacuri asupra forțelor ruse. În 2023, Putin a declarat: ”Dacă avioanele se află în baze din afara Ucrainei și sunt folosite în luptă, va trebui să vedem unde și cum să lovim aceste arme care sunt folosite împotriva noastră”. Putin a mai declarat că aceasta ”generează un pericol ca NATO să fie atrasă și mai mult în conflict”. Putin a mai amintit că avioanele F-16 pot transporta și rachete cu focoase nucleare. Astfel, avioanele și bazele străine în care se află pot deveni ținte legitime.

The post Unde își va ascunde Ucraina avioanele F-16? appeared first on Cotidianul RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *