Ungaria anunță o „luptă lungă” împotriva NATO. Ce motive invocă

Ungaria anunță o „luptă lungă” împotriva NATO. Ce motive invocă

Ungaria a anunțat vineri, prin vocea ministrului său de externe Peter Szijjarto, o „luptă lungă” împotriva planurilor NATO de a spori ajutorul pentru Ucraina în fața invaziei ruse.

Potrivit lui Peter Szijjarto, citat de MTI, preluată de Agerpres, Ungaria nu va participa la planurile NATO de a-și spori rolul de coordonator în furnizarea ajutorului militar pentru Ucraina, nu va fi implicată în instruirea soldaților ucraineni și se va opune pachetului de 100 de miliarde de euro propus pentru cinci ani de către secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Ungaria nu va participa la aceasta”, a spus șeful diplomației de la Budapesta, anticipând deja o „luptă în viitorul apropiat” pe motiv că „NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”.

Szijjarto a acuzat NATO de „depășirea propriilor linii roșii” și că a făcut astfel o propunere „pro-război”. Această propunere are la bază ideea că „războiul din Ucraina este războiul nostru, iar cei care cred că acesta este războiul nostru susţin continuarea războiului până la victoria Ucrainei”, a susținut el.

Ministrul ungar a repetat ideea propagandistică precum că Rusia nu poate fi înfrântă în Ucraina, așa cum susține liderul de la Kremlin Vladimir Putin. „Atât britanicii cât şi NATO leagă încheierea războiului de un deznodământ militar (al înfrângerii Rusiei – n.r.), ceea ce este absolut nerealist de obţinut; probabilitatea acestuia este redusă, practic aproape imposibilă”, a spus el.

„Conflictul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, întrucât niciuna dintre părţi nu o poate învinge pe cealaltă, aşadar soluţia diplomatică este singura cale realistă”, a insistat Peter Szijjarto.

Încă de la lansarea războiului la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, din ordinul lui Putin, Ungaria a adoptat o poziție favorabilă Rusiei, opunându-se oricăror măsuri menite să o slăbească, cum ar fi sancțiunile, și eforturilor de susținere a țării atacate. În plus, răspândește retorica Kremlinului la adresa Ucrainei și duce un discurs împotriva politicilor NATO și celor ale UE, blocuri din care face parte din 1999, respectiv 2004.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *