Ungaria dă semne de dezgheț în relația cu Ucraina. Ministrul de externe Szijjarto anunță „măsuri pentru a reconstrui încrederea reciprocă”

Ungaria dă semne de dezgheț în relația cu Ucraina. Ministrul de externe Szijjarto anunță „măsuri pentru a reconstrui încrederea reciprocă”

Budapesta pare să afişeze de-acum o atitudine de flexibilitate faţă de Kiev, în condițiile în care ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, afirmă că cele două părți au luat în ultimele săptămâni unele măsuri pentru „a reconstrui încrederea reciprocă”, inclusiv în ceea ce priveşte transportul cerealelor ucrainene, transmite news.ro.

Peter Szijjarto a anunţat totodată că aşteaptă „cu speranţă” o întâlnire prevăzută pentru joi între miniştrii educaţiei din cele două ţări la care se va discuta controversata problemă a învăţământului în limba maternă pentru comunitatea maghiară din Ucraina.

„În ultimele săptămâni, am luat măsuri suplimentare pentru a reconstrui încrederea reciprocă în relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina. De asemenea, s-au făcut paşi înainte, cum ar fi modificarea acordului privind traficul de frontieră, care va contribui la încetarea situaţiei nedemne de la graniţa dintre Ungaria şi Ucraina”, scrie Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

„Dezvoltarea infrastructurii la graniţa ucraineano-ungară, sprijinită de guvern, va permite transbordarea a 1 milion de containere şi a 3 milioane de tone de grâu şi ulei comestibil pe an la Fenyeslitke, ceea ce ar putea ajuta foarte mult comerţul Ucrainei cu Europa”, continuă ministrul de externe al Ungariei.

„Aşteptăm cu speranţă reuniunea de mâine (joi – n.r.) a grupului de lucru ungaro-ucrainean privind educaţia, deoarece cea mai importantă sarcină acum este de a restabili drepturile comunităţii maghiare din Transcarpatia la educaţie şi la utilizarea limbii materne”, încheie el.

Peter Szijjarto s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din NATO cu ocazia a 75 de ani de la fondarea alianței de apărare.

Ungaria și Ucraina întrețin relații dificile de mai mulți ani, guvernul ultraconservator condus de Viktor Orban reproșându-le vecinilor din Est că nu respectă drepturile minorității maghiare din teritoriul lor și adoptând poziții controversate, de regulă pro-Moscova, în chestiuni legate de invazia rusă.

Conducerea de la Kiev a încercat să domolească aceste tensiuni şi a adoptat recent o lege privind protejarea drepturilor minorităţilor etnice din Ucraina – un pas pe care guvernul ungar l-a considerat insuficient.

Peste 10.000 de maghiari trăiesc în Transcarpatia, o regiune situată în extremitatea vestică a Ucrainei, care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial (1914-1918).

De la lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, Viktor Orban a preferat să-și mențină relaţiile cordiale cu președintele rus Vladimir Putin, s-a opus ajutorului militar pentru țara atacată, a pledat pentru negocieri de pace considerate a fi favorabile Kremlinului şi a blocat în Uniunea Europeană unele decizii menite să ajute Kievul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *