Vestea momentului pentru românii care au credite în euro la bănci. Ce se va întâmpla din 12 iunie. Schimbarea e pentru toți

Vestea momentului pentru românii care au credite în euro la bănci. Ce se va întâmpla din 12 iunie. Schimbarea e pentru toți

Românii care dețin credite în euro vor plăti rate mai mici datorită deciziei Băncii Centrale Europene (BCE) de a diminua dobânda de referință cu 0,25%, după cinci ani. Anunțul a fost făcut după întâlnirea Consiliului guvernatorilor, care a avut loc joi, și va fi aplicabil din 12 iunie 2024.

Rate mai mici pentru creditele în euro

Această decizie a dus la scăderea indicelui Euribor la trei luni, similar cu ROBOR pentru creditele în euro, care a ajuns la 3,75%. De exemplu, pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va fi redusă cu aproximativ 32 de lei comparativ cu trimestrul anterior, scrie dcbusiness.ro.

Experții anticipează o continuare a reducerii ratelor pentru creditele în euro cu dobândă variabilă, datorită acestei reduceri semnificative a dobânzii de referință.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024”, se arată în comunicatul de presă al BCE, citat de dcbusiness.

Este posibil ca și Banca Națională a României (BNR) să urmeze exemplul BCE și să micșoreze dobânda de referință în viitorul apropiat. Începând cu 1 iulie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va scădea de la 5,90% la 5,86%. Astfel, pentru un credit Noua Casă în valoare de 250.000 lei pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 8 lei.

Se văd rezultatele în procesul de reducere a inflației

Pentru 20 de țări inflația în zona euro a scăzut de la peste 10% la sfârșitul anului 2022 la aproape 2%, obiectivul BCE. Aceasta a fost ținta, având în vedere că în ultimele luni au fost raportate scăderi ale prețurilor carburanților și a fost o stabilizare a lanțurilor de aprovizionare post-pandemie.

În ciuda acestor efecte, progresul în reducerea inflației a încetinit recent, iar perspectivele pentru alte posibile reduceri de dobândă rămân incerte.

Deși BCE a scăzut dobânda de bază de săptămâna trecută, pentru prima dată din 2019, s-a decis majorarea, simultan, pentru prognoza de inflație pentru acest an și pentru anul următor, indicând că orice noi reduceri de dobândă vor depinde de evoluția viitoare a datelor economice.

Experții estimează o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Conform proiecțiilor, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,8% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 2,0% în 2026,” se menționează în comunicatul BCE.

Această situație indică faptul că BCE va păstra dobânzile la un nivel suficient de mare pentru a deține controlul prețurilor și pentru a asigura o stabilitate economică în zona euro.