Video. Apariție rară în Delta Dunării, spectaculoasele păsări flamingo au poposit în zonă. “Poate în viitor se vor şi cuibări aici”

Video. Apariție rară în Delta Dunării, spectaculoasele păsări flamingo au poposit în zonă. “Poate în viitor se vor şi cuibări aici”

Un grup mare de flamingo a fost surprins în Delta Dunării, conform unui videoclip publicat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care a menționat că, dacă păsările se vor simți în siguranță, „poate în viitor vor și cuibări în zonă”.

Păsările flamingo au venit în Delta Dunării

În zonele liniștite de pe brațul Sfântu Gheorghe, flamingo-urile au făcut din nou un scurt popas pentru odihnă și hrănire. Având în vedere penajul lor variat în nuanțe de roz și grația cu care se deplasează aduc o frumusețe deosebită habitatelor naturale ale deltei.

„În oazele de liniște de pe brațul Sfântu Gheorghe au făcut din nou un scurt popas de odihnă și hrănire păsările flamingo.

Cu penajul lor în diferite nuanțe de roz și modul grațios în care se mișcă prin apele puțin adânci în căutarea hranei, ca adevărați ambasadori ai biodiversității, vin și adaugă un plus de frumusețe habitatelor naturale deltaice”, se spune într-o postare de pe pagina de Facebook a Administrației Rezervației.

Deoarece au tendința de a pleca din zonele unde oamenii se apropie prea mult, inspectorii ecologi ai ARBDD le-au observat de la o distanță mai mare. Sperăm să le vedem din ce în ce mai des, iar dacă se vor simți suficient de în siguranță, poate vor cuibări aici în viitor.

De ce nu se cuibăresc păsările flamingo în Deltă

În 2021, Cristi Domșa, reprezentant al Societății Ornitologice din România (SOR), a declarat că flamingo-urile nu au cuibărit în zonă din cauza stresului provocat de vizitatori.

„Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de ‘binevoitori’, toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a spus acum trei ani Domşa.

Culoarea penajului acestor păsări se schimbă în funcție de dietă, având nuanțe diferite de roz în funcție de locul și hrana disponibilă.

„Penajul acestor magnifice păsări își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă.

Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”, potrivit ARBDD.