Viitorul Ucrainei și al Republicii Moldova este în UE, spune von der Leyen, care vede o Uniune Europeană cu cel puțin 30 de membri

Viitorul Ucrainei și al Republicii Moldova este în UE, spune von der Leyen, care vede o Uniune Europeană cu cel puțin 30 de membri

Președinta Comisiei Europene a avertizat însă, în discursul despre starea Uniunii, că aderarea la UE este „bazată pe merit” – cu alte cuvinte, condiționată de reforme profunde în țările candidate, scrie Politico.

Ursula von der Leyen a susținut ideea extinderii Uniunii Europene la cel puțin 30 de membri, afirmând că această mișcare ar putea fi un „catalizator al progresului” în cadrul blocului și menționând în acest context Ucraina, Republica Moldova și Serbia, țări candidate la UE.

„Am dovedit că putem fi o uniune geopolitică și am arătat că putem acționa rapid atunci când suntem uniți. Și cred că echipa Europa funcționează și la 30+”, a spus ea, miercuri, în discursul despre starea Uniunii Europene, ținut în fața Parlamentului European.

Dar șefa executivului UE a avertizat că aderarea este „bazată pe merit” – cu alte cuvinte, condiționată de reforme profunde în țările candidate – și că Comisia va „apăra întotdeauna acest principiu”.

Von der Leyen a menționat în mod explicit că „viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”.

Moldova, scrie News.ro, a primit anul trecut, împreună cu Ucraina, statutul de ţară candidată la UE. În octombrie este aşteptat un raport de evaluare a progreselor făcute, iar spre sfârşitul anului ar putea fi luată o eventuală decizie de deschidere a negocierilor de aderare.

Vorbind despre Ucraina, președinta Comisiei Europene a invocat „chemarea istoriei”, pentru a susține aderarea acestei țări.

Von der Leyen a spus că este gata să susțină o schimbare de Tratat în acest sens, dar a adăugat că nu este neapărată nevoie de acest pas.

„Nu putem – și nu ar trebui – să așteptăm schimbarea Tratatului pentru a merge mai departe cu extinderea. O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai rapid”, a declarat ea.

În cele din urmă, statele membre ale UE au decizia finală privind admiterea de noi membri, deși Comisia Europeană oferă orientări politice și urmează să publice, luna viitoare, raportul anual de evaluare a progreselor înregistrate de diferitele țări aspirante.

Liderii europeni urmează să discute despre aderare în cadrul unei reuniuni a Comunității Politice Europene care va avea loc în Spania la 5 octombrie, iar mai târziu, în cursul anului, la summitul Consiliului European din decembrie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *