Andrei Vochin, concluzii după dramaticul Dinamo – Universitatea Craiova 2-1: “Prea ‘câini’, prea ca la țară!”

Andrei Vochin, concluzii după dramaticul Dinamo – Universitatea Craiova 2-1: “Prea ‘câini’, prea ca la țară!”

1. Dinamo a revenit. Gata cu rimele pentru că, până la urmă am atins din prima concluzia de care fotbalul românesc avea atâta nevoie. Un brand cu o asemenea istorie în spate a reușit, în sfârșit, să iasă din mocirla ultimului deceniu. Aseară, contra celei mai în formă echipe a campionatului, Universitatea Craiova, ”câinii” și-au etalat din nou pedigree-ul de echipă importantă.

Andrei Vochin, concluzii după Dinamo – Universitatea Craiova 2-1. “Câinii”, fast and furious încă de la start

2. Fast and furious. Roș-albii au intrat abrupt în meci, ca niște ”câini” adevărați care-și marchează teritoriul, și au izbutit să marcheze cel mai rapid gol din această ediție. Vâltoarea presingului nebunesc declanșat de oamenii lui Kopic au purat balonul spre Bani, care a punctat încă din secunda 32!

3. Ce destin pentru Ahmed Bani! Anul trecut, pe vremea asta, puștiul crescut în Ștefan cel Mare își lua presiunea executării unui penalty la scorul de 0-1 tot cu Universitatea Craiova, și tot pe Arcul de Triumf. A vrut să devină eroul unei nou-promovate nevoiașe la acea oră, dar a ratat. Zilele, săptămânile, lunile care au urmat au fost de nepovestit pentru tânărul jucător. Rivalii spuneau ironic că Bani n-aduc fericirea. Aseară, Bani a adus-o încă din primul minut și a durat până în final.

4. Kopic a gândit bine jocul. Agresivitatea trebuie să facă parte din arsenalul unor ”câini”, iar el asta antrenează și asta joacă. Pe acest fond dorit, suprafața de joc de pe Arc, pe alocuri desfundată, una familiară zilelor acestea pe arenele românești, a fost precum râul și ramul! Prietenul dinamoviștilor. Și dușman al unei echipe, cea a Craiovei, care pare o cavalerie prea ușoară pentru un război atât de intens cum se preconizează a fi cel din SuperLiga.

Dinamo, două eliminări în derby-ul cu Universitatea Craiova: “Agresivitatea dusă la extrem vine la pachet cu riscuri”

5. Agresivitatea dusă la extrem vine la pachet cu riscuri. De multe ori, ”câinii” au fost prea câini, iar unele intrări prea ca la țară. Cel puțin cea a lui Sivis la Oshima din startul reprizei secunde putea să se lase cu urmări poliarticulare. Iar Spitalul de Urgență nu mai e chiar așa de aproape cum era când se juca pe ”Ștefan cel Mare”.

6. Inferioritate mai bine de jumătate de oră! Asta a fost nota de plată pe care dinamoviștii au fost nevoiți să o achite pentru a-și exhiba spiritul. După ce Sivis a fost trimis la vestiare în mintul 58, a urmat și eliminarea lui Homawoo, survenită în mintutul 82, pentru două ”galbene”. A fost perioada în care tehnicianul croat a arătat că nu se bazează doar pe pumn  de fier, ci și pe închietura fină a jongleriei tactice. A trecut într-un interval scurt de la o apărare cu 4 la una cu 5, a schimbat exact jucătorii care au părut cu benzina terminată și a izbutit să dezarmeze o echipă cu valori individuale remarcabile pentru România.

7. Sivis a fost minim, nu Maxime! Ceea ce n-a estimat bine tehnicianul a fost prestația lui Sivis. Cartonașul roșu pe care l-a primit a fost doar ultima eroare din meci, deoarece până atunci el arătase ca veriga slabă a angrenajului. Universitatea n-a putut crea mai nimic în prima repriză, cu excepția momentului când Mitriță a șutat în bară, după o fază oferită cadou de o degajare stupidă a francezului cotat la 900.000 de euro!

Universitatea Craiova, prima înfrângere în actualul sezon de SuperLiga: “Studenții au picat, că le-a căzut greu!”

8. Studenții au picat, că le-a căzut greu! Adevărul e că oltenii n-au tras deloc subiectul dorit. Un gol primit din start pe un teren greu, și la propriu, și la figurat, a deformat total meciul gândit de Gâlcă. La adăpostul avantajului și cu furia publicului suflându-le în pânze, dinamoviștii s-au retras compact în propriul teren și au fost câini de-a dreptul în orice duel. O echipă de posesie ca a Universității a resimțit din plin inconvenientul situației.

Și nici nu a putut survola momentul. Mitriță a fost anihilat total, iar fragilitatea jucătorilor Craiovei s-a sumarizat prin două accidentări ce par serioase: Paradela a dat impresia că a făcut ruptură musculară, iar Anzor a fost nevoit să iasă trăgând serios un picior. Adevărul e că toți cei menționați, plus Houri, de exemplu, păreau copii de mingi ai unor atleți precum Boateng, Homawoo, Gnahore, Abadallah sau Selmani.

9. Jucătorii de regula U21, protagoniștii meciului. Bani a marcat în debut, despre el am vorbit mai sus. Dar, dacă ar fi să semnalăm ceva pozitiv în jocul Craiovei, în afară de Oshima, realmente bun chiar și pentru acest tip de joc, acela ar fi tânărul Bană. Atât cât a apărut în joc, el a făcut măcar două lucruri bune. A fost printre puținii ”juveți” care și-au ales bine ghetele și nu au părut hologramele lui Evegheni Pluscenko proiectate lângă Mânăstirea Cașin. Și, pe cale de consecință, a stat în picioare în multe dueluri, el fiind cel care avea să creeze faza din care Koljic a marcat în finalul primei reprize.

Dinamo, start de Europa! “Câinii” nu mai începuseră așa bine în campionat din 2016!

10. Nici o ocazie importantă în superioritate numerică. Că Universitatea a avut o mare problemă în a crea pericol o dovedește statistica meciului. Trupa lui Gâlcă a adunat, conform Superbet, un indice Xg al periculozității de numai 1,08. A avut doar 2 șuturi expediate pe cadrul porții, iar în contul portarului dinamovist Golubovici nu am putut trece nicio intervenție salvatoare. Foarte puțin pentru cea mai în formă echipă a SuperLigii, cu atât mai mult cu cât aceasta a evoluat cu simplă superioritate numerică o repriză și dublă superioritate în ultimele 15 minute.

11. Dinamo, start de Europa. După 7 etape scurse, Dinamo a acumulat 12 puncte. Este cel mai bun început de campionat din ultimii 8 ani. În sezonul 2016-2017, cu Cosmin Contra pe bancă, roș-abii începeau la fel de promițător. Atunci au prins mai întâi play-off-ul, apoi au vizat titlul, dar au terminat pe loc de cupă europeană. După prima insolvență a fost o performanță. Acum, pe timpul celei de a doua, o astfel de clasare ar fi frustrantă, pentru că nu ar permite și o participare europeană. Dar ar fi semnul că Dinamo s-a făcut bine și poate mușca din nou!

Please follow and like us:
Pin Share