Arheologii descoperă un alfabet „pierdut”, creat de o civilizație biblică, acum 3.000 de ani

Arheologii descoperă un alfabet „pierdut”, creat de o civilizație biblică, acum 3.000 de ani

Arheologii au reușit, în sfârșit, să descopere un alfabet pierdut, care a nedumerit cercetătorii timp de decenii. Aceștia l-au atribuit unei civilizații biblice de acum 3.000 de ani. Descoperirea a fost făcută la situl unei așezări antice din Iordania, unde, din 1964, arheologii au găsit 15 tablete diferite cu inscripții misterioase.

Descoperirea tabletelor și originea lor

Analiza recentă a acestor tablete a arătat că ele au fost probabil create de către canaaniți, un grup indigen care a prosperat în Orientul Mijlociu până în a doua jumătate a secolului al XIII-lea î.Hr. Canaanienii au locuit în „Țara Promisă” din 3500 î.Hr. până în 1200 î.Hr., înainte de a fi cuceriți de triburile israelite după Exodul lor din Egipt.

Canaanienii sunt menționați de mai multe ori în Vechiul Testament, inclusiv în cărțile Geneza, Levitic, Deuteronom și Iosua. În Iosua 3:10, Dumnezeu le spune israeliților că îi va alunga pe canaaniți înainte ca aceștia să ajungă în Țara Promisă. Israeliții au dus o serie de războaie împotriva canaaniților, cucerindu-le majoritatea teritoriilor în a doua jumătate a secolului al XIII-lea î.Hr.

Analiza alfabetului și semnificația inscripțiilor

Studiul, publicat de American Society of Overseas Research, a constatat că scriptul era scris de la stânga la dreapta și conținea 29 de simboluri unice, precum puncte, bare verticale și alte desene abstracte. Cercetătorii sugerează că inscripțiile sunt proverbe scurte cu semnificație cultică, legate de templul religios unde au fost găsite, templu care a fost ars și distrus acum mii de ani.

Templul se afla în vechea așezare Deir ‘Alla, situată în centrul Văii Iordanului, care se întinde de-a lungul râului Iordan, de la Marea Galileei din Israel până la Marea Moartă. Structura a fost deteriorată în timpul unei perioade de distrugere extinsă care a cuprins secolele XIII și XII î.Hr. Arheologii au descoperit tabletele într-o parte puternic arsă a sitului de excavare.

Semnificația arheologică și istorică

Echipa de cercetători a găsit, de asemenea, ceramică printre ruine, inclusiv cupe și vase ceremoniale, precum și armuri. Sculpturile oferite de regina egipteană Twosret au fost găsite și ele la sit, oferind o datare aproximativă a distrugerii la puțin timp după 1180 î.Hr.

Scriptul tabletelor prezenta similitudini cu scriptul proto-Sinaitic, un sistem de scriere din Epoca Bronzului Mijlociu, care ar putea fi strămoșul acestui alfabet. Scrierile aveau, de asemenea, asemănări cu alfabetele proto-canaanite găsite în alte situri arheologice din Epoca Bronzului Târziu, create de oameni familiarizați cu scrierea egipteană antică.

Cu toate acestea, tabletele prezentau și unele combinații unice de semne, inclusiv unele care semănau cu un ochi. Cercetătorii au identificat acest semn ca fiind ‘ayin’, care în ebraică înseamnă „ochi”. Aceste paralele și modele au ajutat cercetătorii să descifreze semnificația simbolurilor de pe tablete și să înceapă să decodeze mesajul lor misterios.

Implicații pentru înțelegerea limbii canaanite

Studiul acestor tablete a ajutat cercetătorii să înțeleagă mai bine limba canaanită vorbită în această regiune înainte de cucerirea israelită. Cu toate acestea, există încă multe întrebări care așteaptă răspunsuri. Pe parcursul Epocii Bronzului, scrisul era rar și legat în principal de practicile scribale ale societăților puternice, precum statul egiptean.

Astfel, existența tabletelor scrise la Deir ‘Alla sugerează că scrierea alfabetică ar fi fost folosită de grupuri mici de scribi, probabil concentrate în temple. Aceasta ar însemna că tabletele de la Deir ‘Alla sunt ultimele rămășițe ale unei practici de scriere create în templele din întregul Canaan înainte de prăbușirea acestei civilizații.

Please follow and like us:
Pin Share