Atac asupra unei școli din Gaza, folosită ca adăpost: cel puțin zece morți. Printre victime, „un bărbat care făcea pâine pentru copiii săi”

Atac asupra unei școli din Gaza, folosită ca adăpost: cel puțin zece morți. Printre victime, „un bărbat care făcea pâine pentru copiii săi”

Cel puțin zece persoane, inclusiv copii, au fost ucise în urma atacului cu drone care a vizat școala Al-Nazla din Saftawy, la periferia orașului Jabalia. Școala era folosită drept adăpost temporar de civili, spun angajaţii locali din sănătate, relatează CNN, citat de News.ro.

„Un bărbat care făcea pâine pentru copiii săi, gândindu-se că acesta este un loc sigur”, a fost ucis alături de fiica sa, Afnan, şi fiul său, Mohamed, a declarat un martor pentru CNN.

Postul american precizează că a cerut o reacție din partea Armatei Israelului, dar nu a primit încă un răspuns.

Între timp, situația umanitară din Fâșia Gaza este din ce în ce mai gravă. Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) a precizat sâmbătă, pe rețeaua X, că sistemul de sănătate din enclavă este „în genunchi” pe fondul atacurilor israeliene.

Potrivit OCHA, care citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vineri funcționau parțial 15 dintre cele 36 de spitale din Fâșia Gaza și șapte spitale de campanie. Iar unitățile medicale funcționale operează depăşind de peste patru ori numărul paturilor, precizează Ministerul Sănătății din enclavă.

Directorul spitalului Kuwait din Rafah, dr. Suhaib al-Homs, a făcut un apel „la alarmarea OMS pentru a menţine acest spital operaţional şi a garanta că nu se va închide, asigurând combustibilul necesar”. Într-un mesaj video, Al-Homs a precizat că spitalul pe care îl conduce este singurul care mai funcționează în centrul orașului Rafah, unde răniții pot ajunge „la orice oră”.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat să îşi suspende operaţiunile la Rafah, oraș de la granița cu Egiptul, unde, în ultimele luni s-au adăostit peste un milion de oameni. Israelul a continuat însă atacurile, susținând că lovește ținte Hamas și „nu a desfăşurat şi nu va desfăşura operaţiuni militare în zona Rafah care să ducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau parţial”.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta