Atacul Kievului asupra unui radar nuclear al Rusiei îngrijorează statele NATO: A fost depășită linia roșie trasată de Kremlin privind utilizarea armelor nucleare / Atacul, efectuat cu armament occidental

Atacul Kievului asupra unui radar nuclear al Rusiei îngrijorează statele NATO: A fost depășită linia roșie trasată de Kremlin privind utilizarea armelor nucleare / Atacul, efectuat cu armament occidental

Analiștii străini sunt îngrijorați după ce Kievul a atacat cu drone un sistem radar nuclear de pe teritoriul Rusiei. Mulți se tem că astfel de atacuri pot duce la o escaladare nucleară a conflictului, având în vedere că ele depășesc liniile roșii trasate de Kremlin.

Atacul ucrainean cu drone trezește îngrijorări în rândul specialiștilor

Analiștii de la Weapons and Strategy cred că atacul pare să fi îndeplinit una dintre “condițiile care determină posibilitatea ca Federația Rusă să utilizeze arme nucleare,” așa cum este prevăzută de decretul prezidențial din 2020.

Un alt element îngrijorător este faptul că atacul asupra sistemului de pe teritoriul Federației Ruse a fost efectuat cu armament NATO.  Guvernul de la Lisabona a anunțat că furnizează dronele folosite în atac în iunie anul trecut, după ce Marea Britanie a fost de acord să plătească pentru ele. Faptul că armele NATO au fost folosite în atac este profund îngrijorător în cazul în care rușii ar decide să riposteze.

Pe 23 mai, dronele lansate din Ucraina au lovit o stație radar strategică rusă din Armavir, Rusia. Acest atac nu este prima dată când instalațiile nucleare din Rusia sunt vizate și lovite, dar reprezintă o escaladare semnificativă care ar putea declanșa represalii rusești asupra furnizorilor NATO sau chiar un răspuns nuclear al Rusiei, scriu analiștii.

Potrivit acestora, nu este clar dacă atacul a fost în întregime la inițiativa Ucrainei sau dacă partenerii NATO ai Ucrainei au fost implicați în atac.

Inițial, surse ucrainene susțineau că dronele lansate la Armavir erau de tip HUR, adică de construcție ucraineană. Cu toate acestea, rușii au recuperat drone parțial distruse care nu sunt produse locale, ucrainene. Dronele recuperate sunt drone Tekever AR3 fabricate în Portugalia.

Armavir este alcătuit din două radare cu rază lungă pentru avertizare asupra unui atac nuclear. Acest sistem se află în sudul Rusiei, în Krasnodar, Krai și se află pe terenul bazei aeriene Baranovsky situat acolo. Unul dintre radare acoperă regiunea de sud-vest, iar celălalt este orientat spre sud-est. Acest sistem radar înlocuiește site-urile radar strategice anterioare din Ucraina, care au fost abandonate în jurul anului 2012, și un altul care nu mai este operațional în Azerbaidjan.

Pentru prima dată instalații strategice de apărare nucleară au fost atacate în Rusia

Rusia are 10 radare strategice pentru a proteja țara. Aceste radare datează din 2017. Au o rază de acțiune de 6.000 km (3.728 mile) și sunt cunoscute ca Voronezh-DM. Radarele sunt concepute pentru a detecta rachete de croazieră, rachete balistice și atacuri din spațiu. Radarele sunt legate de noul sistem de apărare antiaeriană S-500 și de alte sisteme de apărare antiaeriană.

Dronele trase spre radar au zburat 1.800 km (1.118 mile). Acest lucru depășește cu mult capacitățile de supraveghere ale Ucrainei, deși site-ul radar ar fi putut fi localizat prin imagini comerciale prin satelit. Locația site-urilor radar strategice ale Rusiei este o informație publică.

Până acum Rusia a spus foarte puține despre atac. Știrile și informațiile furnizate de Telegram spun că drona s-a prăbușit într-o clădire adiacentă radarului. Fotografiile arată deteriorarea acelei clădiri care găzduiește personalul de operare pentru radarul care probabil include comunicațiile sale pentru apărarea antiaeriană a Rusiei. De asemenea, radarul pare a fi avariat.

Nu se știe câte drone au fost folosite în atac și câte au fost doborâte. Se pare că cel puțin una sau două dintre drone au fost lovite, judecând după fotografiile care apar acum pe canalul rus de apărare de pe Telegram.

Statele Unite au, de asemenea, site-uri de avertizare radar pentru rachete balistice cunoscute sub numele de PAVE-PAWS, întreținute de U.S. Space Force și înlocuite recent de sistemul radar în stare solidă.

Atacul ucrainean reprezintă prima dată când instalații strategice de apărare nucleară au fost atacate în Rusia sau în orice altă țară.