Aurorele boreale sunt rezultatul celei mai mari furtuni geomagnetice din ultimele două decenii. Ce spun specialiștii despre acest fenomen

Aurorele boreale sunt rezultatul celei mai mari furtuni geomagnetice din ultimele două decenii. Ce spun specialiștii despre acest fenomen

Aurorelele boreale, care au observate recent la latitudini neobișnuit de joase, reprezintă efectul celei mai mari furtuni geomagnetice masive, cea mai puternică înregistrată în ultimele două decenii.

 

Impactul și cauzele furtunii solare

 

Mai multe ejecții de masă coronală au lovit Terra, cu cea mai puternică înregistrată la intensitatea X8,7, conform specialiștilor NASA. Aceste erupții sunt asociate cu un grup de pete solare din regiunea 3664, situată la sud de ecuatorul solar, potrivit science.hotnews.ro.

 

Începând cu data de 8 mai, cel puțin șapte ejecții de masă coronală au fost înregistrate în această regiune, conform Adminsitrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA).

 

Această manifestare a fost caracterizată drept o „super furtună magnetică”, un eveniment rar, care a dus la observarea aurorelor boreale la latitudini mai joase decât de obicei. Mai exact, când ejecțiile de masă coronală interacționează cu câmpul magnetic al Terrei, atomii de oxigen sau azot se ionizează și dau naștere fenomenului cunoscut sub numele de aurore boreale, care în mod normal sunt vizibile doar în apropierea zonelor polare.

Specialiștii avertizează că aceste fenomene vor continua

 

Experții de la NOAA avertizează că mai multe furtuni solare pot urma în perioada imediat următoare, însă Terra nu va fi afectată deoarece aceste erupții vor avea loc într-o regiune a Soarelui care nu este orientată spre planeta noastră. O astfel de ejecție va putea lovi planeta Marte în următoarele zile, iar o sondă sonda MAVEN a celor de la NASA, care orbitează în jurul Planetei Roșii, va ține sub observație acest fenomen.

Conform specialiștilor NASA, NOAA și altor instituții de cercetare, se anticipează că vor urma alte furtuni solare, iar Terra va fi expusă unora dintre acestea. În contextul ciclului solar actual, a cărui activitate atinge vârful la fiecare 11 ani, se preconizează că acesta va fi atins undeva la mijlocul acestui an. Mai mult, cele mai intense furtuni geomagnetice apar, în general, după această perioadă de maxim solar.

 

Potrivit declarațiilor lui Shawn Dahl, specialist în cadrul Centrului American de Prognoză Meteo-Spațială (SWPC), acest fenomen poate avea loc în orice moment. El a subliniat că, pe măsură ce ciclul solar avansează, petele solare au tendința de a se forma mai aproape de ecuatorul Soarelui, ceea ce crește probabilitatea ca ejecțiile de masă coronală să fie îndreptate direct către Pământ, în loc să se disipeze în spațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *