Avocații milionari pe care AUR vrea să-i trimită în Parlamentul European. Jurista care i-a luat apărarea lui Adrian Năstase după condamnarea pentru corupție

Avocații milionari pe care AUR vrea să-i trimită în Parlamentul European. Jurista care i-a luat apărarea lui Adrian Năstase după condamnarea pentru corupție

În lista pentru Parlamentul European a celor de la AUR apar nu mai puțin de cinci avocați. Doi dintre aceștia, cu venituri anuale de peste un milion de lei, ocupă poziții eligibile, cu șanse mari de a ajunge la Bruxelles. Din declarațiilor unora dintre acești avocați, principalul motiv pentru adeziunea la partidul lui George Simion pare să fie poziția acestuia față de restricțiile impuse în perioada pandemiei.

Gheorghe Piperea și Maria Teodorescu, avocații milionari pe locuri eligibile

Avocatul Gheorghe Piperea ocupă locul al treilea pe listele AUR la alegerile europarlamentare, loc ce probabil îi va oferi un mandat în Parlamentul European. Acesta este specialist în proceduri de insolvență, fiind profesor la Facultatea de Drept a Universității București.

Anul trecut, din activitatea de avocat a câștigat peste trei milioane de lei. Cea mai mare parte a provenit de la firma sa de avocatură, SCA Piperea și Asociații, unde este partener coordonator deținând 70% din acțiuni. Venitul net obținut de aici a fost de 2,25 milioane lei. La această sumă 874.000 lei, venitul net obținut de la firma de insolvență RomInsolv SPRL, unde și aici este partener coordonator, însă cu doar 46% din acțiuni.

Gheorghe Piperea, care are două doctorate în drept, la București și Paris, nu se află la prima cursă electorală. În anul 2007 a încercat să candideze la alegerile prezidențiale, însă nu a reușit să strângă numărul de semnături necesare. Avea să candideze însă în anul 2012 la alegerile parlamentare pentru un fotoliu de deputat, însă nu a reușit să obțină decât 6% din voturi. Din acel an avem și singura declarație de avere mai veche a acestuia, potrivit căreia din avocatură câștiga 2,7 milioane lei, iar de la firma de insolvență doar 641.000 lei.

Gheorghe Piperea, venituri avocatură

Totuși, dacă în 2012 nu avea în bănci decât 126.000 USD, astăzi acesta deține economii de peste trei milioane lei, având peste un milion de euro împrumutați firmelor unde este acționar și rudelor.

Adeziunea sa la AUR este puțin surprinzătoare în contextul în care acesta a dobândit cu adevărat notorietate în timpul pandemiei COVID prin pozițiile sale împotriva restricțiilor sanitare și a vaccinului mARN. Sunt declarații publice ale acestuia în care îndeamnă oamenii să vină la proteste față de restricțiile sanitare fără măști sau ca Bill Gates este în spatele vaccinului Covid, conducând lumea prin intermediul OMS.

Recent a recidivat cu o altă conspirație, cum că temperatura la umbră nu ar fi mai mică decât cea din soare, cerând date de la ANM privind modul în care este măsurată temperatura oficial. După acest gen de ieșiri avea să se plângă public că studenții nu mai calcă pe la cursurile sale. La începutul anului, alături de Dan Puric, a încercat organizarea unui nou referendum.

Pe poziția a patra, tot cu șanse reale de a obține un mandat de europarlamentar, se află avocata Teodorescu Maria-Georgiana. Potrivit declarației de avere depuse la BEC onorariile câștigate la cabinetul propriu de avocatură în anul trecut au fost de peste 1,15 milioane lei.

Maria-Georgiana Teodorescu (foto), care predă Drept Penal la Universitatea Titu Maiorescu, practică avocatura din 2009, activând atât în cazuri de drept comercial cât mai ales în dreptul penal. Potrivit propriei biografii, aceasta a condus timp de trei ani departamentul de drept penal de la societatea Chiuariu & Asociații, firma de avocatură a fostului ministru al justiției, condamnat pentru fapte de corupție în dosarul Poșta Română și inculpat în dosarul retrocedărilor ilegale.

Georgiana-Maria Teodorescu, venituri din avocatură

Într-o publicație pentru site-ul Juridice.ro, aceasta a caracterizat perioada pandemiei Covid drept „îngrozitoare pentru drepturile omului”. „Fac parte din avocații așa-zis ”conspiraționiști”, care nu au putut să înțeleagă de ce nevaccinarea punea în pericol viețile vaccinaților, de ce morții trebuiau îngropați în saci sigilați, fără a li se face necropsie și fără participanți la slujbă, de ce se luau măsuri la voia întâmplării”, a declarat avocata Georgiana Teodorescu, cea care conduce departamentul de relații externe al AUR.

De altfel aceasta are mai multe declarații politice legate de promovarea intereselor economice și a culturii române peste hotare printr-un nou corp diplomatic, iar, pe teme europene, a criticat-o pe Adina Vălean, comisarul României pe transporturi, pentru numărul mare de morți în accidente rutiere pe drumurile din țara noastră.

În anul 2014, după condamnarea lui Adrian Năstase la 4 ani de închisoare pentru șantaj și luare de mită, aceasta scria pe pagina de Facebook a cabinetului său de avocatură că această condamnare nu îi schimbă cu nimic activitatea academică a profesorului Adrian Năstase și îndemna oamenii să nu se bucure de necazurile altora. „Împrejurarea ca Adrian Năstase va dormi la Rahova în această seară nu ne va crește nici pensiile, nici salariile și nici nu va aduce cu ceva beneficii economiei. Iar dacă avem pensii și salarii mici, în mod cert ele nu sunt datorate dosarului penal în care a fost condamnat azi Năstase”.

Alți avocați prezenți pe listele AUR

Cu ceva mai puține șanse de a intra în Parlamentul European, cel puțin potrivit ultimelor sondaje, pe poziția a noua în lista AUR îl găsim pe avocatul constănțean Nicolae Vlahu (foto, dr. jos). Acesta are propria firmă de avocatură, Vlahu și Asociații, acolo unde este partener cu soția sa. Veniturile sale din avocatură par să fie mult mai modeste, câștigând anul trecut doar 2,982 lei. Mult mai bine s-a descurcat soția sa, care a declarat venituri de 90.485 lei, într-un an în care a fost și în concediu medical de creștere al copilului.

Într-un interviu pentru presa locală avocatul Vlahu Nicolae explică adeziunea pentru AUR prin poziția împotriva restricțiilor din timpul pandemiei. „Eu cred în cei patru piloni ai partidului – familia, credința, libertatea și patria, așa cum, cred eu, s-ar regăsi orice român. George sunt și eu, și dumneavoastră. George Simion cred că este fiecare dintre noi. Eu m-am alăturat spiritului AUR, fără a avea o adeziune, încă din perioada pandemie. Nu eram de acord cu toate restricțiile referitoare la drepturile fiecărui cetățean: mască, libertate de mișcare, certificat verde, și altele care au mai fost”, a declarat avocatul, care a mai spus că de asemenea nu a susținut pozițiile CJUE care au venit în contradicție cu deciziile CCR.

Într-o poziție pe site-ul partidului acesta critică Parlamentul European pentru costurile uriașe implicate în naveta deputaților, 26 milioane euro, susținând că „Germania și Franța pierd economic masiv dacă naveta funcționarilor europeni încetează”.

Un alt avocat prezent pe listele AUR este avocatul arădean Peter Costea (foto, stg jos). Lider al partidului Alianța Renașterea Națională, acesta practică avocatura în Houston, Statele Unite, unde a realizat venituri de 287.000 dolari în anul trecut. Un om înstărit, cu peste 3,5 milioane de dolari în conturi, acesta a fost avocatul care a reprezentat familiile Bodnariu și Furdiu în procesele cu Norvegia și Germani. Acesta este un exponent al extremismului religios, cu multiple poziții publice împotriva avortului și chiar a separării statului de biserică, cu poziții critice față de obligativitatea vaccinării sau necesitatea restricțiilor sanitare în timpul pandemiei Covid.

Avocatul Costea Peter ocupă poziția a 11-a, cu șanse minime de a ajunge în Parlamentul European. Cu șanse și mai puține este avocatul Sebastian Spînu, aflat tocmai pe poziția 38 (din 43). Potrivit paginii partidului AUR, activitatea sa se concentrează pe domeniul construcțiilor și urbanismului, fiind „pasionat de apărarea monumentelor istorice” și care consideră că „unirea Basarabiei cu România reprezintă prioritatea nr. 1 a României”. Potrivit declarație sale de avere, anul trecut la casa de avocatură „Suciu Popa și Asociații” a obținut onorarii în sumă de 99.100 lei.

Diana Șoșoacă, venituri zero din avocatură

Spre deosebire de avocații ajunși pe listele AUR, senatoarea Diana Șoșoacă, care candidează la alegerile europene din poziția de lider a propriului partid acum, a ajuns să nu mai câștige niciun leu din avocatură.

În anul 2019, înainte de a intra în Parlamentul României, Diana Șoșoacă câștiga din onorariile de avocat 250.000 lei. Aceste venituri au continuat să scadă în perioada exercitării mandatului de senator, în 2020 suma declarată a fost de 195.000 lei, în 2021 au fost doar 16.605 lei, iar în 2022 suma câștigată la cabinetul de avocatură al acesteia a fost de doar 14.200 lei.

Diana Șoșoaca, venituri avocatură în 2023

În ultima declarație de avere, pentru anul 2023, avea să treacă un mare zero în dreptul veniturilor din avocatură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *