Bogdan Hossu (Cartel Alfa): Decidenții politici întârzie deja de 2 ani noua Lege a salarizării și vor spune că i-a blocat Comisia Europeană. Nu e adevărat / Creșterile de salarii vor fi mult mai mici decât au unii așteptări (VIDEO)

Bogdan Hossu (Cartel Alfa): Decidenții politici întârzie deja de 2 ani noua Lege a salarizării și vor spune că i-a blocat Comisia Europeană. Nu e adevărat / Creșterile de salarii vor fi mult mai mici decât au unii așteptări (VIDEO)

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că decidenții politici întârzie deja de doi ani cu noua Lege a salarizării și că, probabil, vor da vina pe un blocaj al Comisiei Europene, ceea ce e fals.

Conform angajamentului inițial din PNRR, legea trebuia să fie gata acum doi ani. Termenul n-a fost respectat și acum decidenții „încearcă repede-repede să pună pe tapet și să spună că ”noi am încercat, dar Comisia ne-a blocat”. Nu e adevărat! Comisia spune să ai sustenabilitate în sistem, iar guvernul, prin modul de administrare, demonstrează că nu e un bun gestionar legat de cheltuielile pe care le are”, a spus Hossu.

Potrivit acestuia „creșterile de salarii vor fi mult mai mici decât au așteptări anumite categorii profesionale”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

 

Actuala Lege a salarizării nici acum nu e pusă în aplicare în totalitate

 

Liderul de sindicat a mai susținut că actuala Lege a salarizării unitare în sistemul bugetar nici acum nu e pusă în aplicare în totalitate, fapt care generează mai multe inechități.

„Se face o confuzie legată de faptul că guvernele, n-aș putea spune că numai guvernul actual, nu înțeleg că neaplicând actuala Lege a salarizării la termen, care trebuie să fie finalizată în 2022… Deci nici până acum Legea 153 pe salarizare bugetară nu e finalizată în aplicabilitatea ei. Mai mult, pentru că nu s-a finalizat în 2022, s-a ajuns la o repetare a situației din 2010, în care legea actuală a fost proiectată pe o bază 1 = 2.500 de lei, dar avem salariul minim garantat în plată de 3.300 de lei. Asta înseamnă că toate funcțiile bugetare în intervalul 2.500 – 3.300 sunt uniformizate la nivelul de 3.300 de lei”, a explicat Bogdan Hossu.

 

Guvernul nu e nici măcar pe aproape de a avea un proiect al noii Legi a salarizării

 

Liderul Cartel Alfa a precizat apoi că s-au purtat doar niște discuții pe niște anexe la ordonatorii principali de credite, precum și cu o parte dintre sindicaliști, dar nu s-a tras nicio concluzie nici măcar pe anexe.

„Dar corpul legii în esență e important pentru că trebuie să rezolve problema baza 1 în grilele de salarizare e egal cu cât? Cu o valoare stabilită politic sau cu salariul minim pe economie garantat în plată? Că dacă nu e egal cu salariul minim în plată înseamnă că peste un an legea e nulă pentru că practic va comprima grilele respective.

E o problemă legată de ce se întâmplă azi la legea, în funcție în sensul că s-a făcut o grilă separată pentru așa-numitele funcții comune. Rezultatul, dau un exemplu din Sănătate: când au crescut salariile, pentru funcțiile comune – biolog, contabil etc. – n-au crescut salariile. Apoi a fost o presiune majoră și au crescut salariile, numai că au crescut mai mult, ajungând la discrepanțe în sistem, adică un contabil de spital lua mai mult salariu decât un director economic de spital”, a mai explicat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, pentru B1 TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *