Când e, de fapt, Înălțarea Domnului în 2024. La câte zile de la Paște are loc această sărbătoare

Când e, de fapt, Înălțarea Domnului în 2024. La câte zile de la Paște are loc această sărbătoare

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului. După cum îi spune chiar numele, sărbătoarea semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor, fiind menționată în Biblie, în cartea Faptele Apostolilor.

Când se sărbătorește Înălțarea Domnului în 2024

Înălțarea Domnului se sărbătorește, în fiecare an, la 40 de zile de la Paște, de fiecare dată în ziua de joi. Anul acesta, Înălțarea Domnului este sărbătorită pe data de 13 iunie 2024. Tot în această zi este celebrată Ziua Eroilor, zi în care toți luptătorii români din toate timpurile și locurile, care și-au dat viața pe câmpul de luptă, vor fi pomeniți la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe.

Sărbătoarea mai este cunoscută și cu numele de Ispas, după un personaj mitic care a asistat la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor morților la Cer. De la Paști până la Înălțarea Domnului pe data de 13 iunie, oamenii se salută cu „Hristos a înviat!” și răspund cu „Adevărat c-a înviat!”. Din ziua Înălțării și până la Rusalii, care vor avea loc duminică, 23 iunie, se salută cu „Hristos s-a înălțat!” și se răspunde cu „Adevărat că s-a înălțat!”

Ce semnifică Înălțarea Domnului

Așa cum îi spune și numele, Înălțarea Domnului reprezintă ridicarea Mântuitorului Iisus Hristos la Ceruri și este sărbătorită la 40 de zile după Învierea Sa din mormânt. Înainte de a se ridica la Ceruri, Isus s-a arătat discipolilor săi timp de 40 de zile și le-a promis acestora că va trimite Duhul Sfânt pentru a-i ajuta în misiunea lor de a propovădui credința.

În tradiția ortodoxă, Înălțarea Domnului simbolizează și înălțarea umanității împreună cu el. Prin înălțarea sa, Hristos își arată înfățișarea lui Dumnezeu, dar și cea de om. Creștinii trăiesc în credință și asteptă revenirea lui Iisus Hristos pe pământ, pentru a instaura Împărăția lui Dumnezeu.

Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului

În unele regiuni din țară, creștinii duc la biserică frunze de nuc, asemănătoare celor pe care Iisus le-a purtat în momentul Înălțării. Acestea sunt sfințite la Biserică și sunt păstrate în casele oameniilor, precum salcia de Florii.
În ziua Înălțării, mulți oameni vopsesc ouă roșii pentru a le oferi ca pomană, fiind ultima zi în care se pot mânca ouă roșii. Totodată, se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu.
Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac precum leuşteanul, paltinul, alunul. Gospodarii împodobesc ferestrele caselor cu frunze de leuştean pentru a îi proteja împotriva pagubei şi a bolilor pe parcursul anului. În același timp, există obiceiul de atinge animalele din gospodărie cu foi de leuştean ca să se îngraşe şi să fie sănătoase.
De Înălţarea Domnului nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie. Este important să mergem la biserică și să ne rugăm pentur sufletele celor adormiți, dar și pentru cei care trec prin momente dificile în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *