„Când se va naște un Breivik slovac?”. Juraj Cintula, bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac, apăra ucigașii în masă în cărțile sale

„Când se va naște un Breivik slovac?”. Juraj Cintula, bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac, apăra ucigașii în masă în cărțile sale

Juraj Cintula, 71 de ani, a susținut acțiunile radicale, a apărat ucigașii în masă și a întrebat dacă s-a născut un Breivik slovac. Scriitorul și activistul slovac avea și ambiții politice, dar încercarea de a fonda o mișcare s-a încheiat cu eșec, relatează portalul slovac Refresher, preluat de Blesk.

În cartea sa „Efata”, din 2015, Cintula a promovat ucigașii în masă, iar printre „favoriții” săi era Ľubomír Harman, care și-a masacrat vecinii romi la Bratislava, în 2010. El își ascunde părerile simpliste în spatele unui discurs filozofic și își dezvăluie părerile sale radicale asupra minorității rome și înclină spre partidele extremiste.

„Radicalismul, extremismul, neo-naționalismul, rezultatele unui stat iresponsabil”

Atacatorul reflectează la ceea ce ar trebui să facă un individ atunci când, în opinia sa, statul eșuează: „Radicalismul, extremismul, neo-naționalismul, anarhia, revanșismul, sunt așadar produsele unui stat iresponsabil”, scrie el, adăugând că „înțelege momentele în care un individ recurge la soluții radicale”.

Referitor la criminalul Harman, Cintula scrie că „l-au declarat nebun, dar nu era nebun, nu mai putea suporta povara (…) Era un om care nu mai putea suporta puterea mâniei pe care o purtase cu el în viața lui”.

Următoarele cuvinte sunt înfricoșătoare. Cintula scrie că „nimeni nu poate garanta că o astfel de situație nu se va mai repeta”.

Apoi întreabă retoric cine va fi un „Breivik slovac”, adică ucigașul în masă din Norvegia care a ucis 77 de oameni: „Nu s-a născut încă? Poate se va naște”.

A fondat „Mișcarea împotriva violenței”

În mod paradoxal, Cintula a înființat „Mișcarea împotriva violenței”, o organizație care aproape a devenit o entitate politică. A încercat să adune cele 10.000 de semnături necesare, dar a ajuns la doar 8.000.

„Violența este adesea o reacție a oamenilor ca una dintre formele de nemulțumire față de starea de fapt. Să fim nemulțumiți, dar nu violenți”, a proclamat el, conform serverului slovac 1pluska. 

Deși nu a reușit să adune semnăturile, mișcarea a continuat să funcționeze pe o rețea de socializare, unde și-a exprimat părerile cu privire la evenimente sociale și politice. El a comentat critic politicienii, inclusiv liderii actuali. Uneori, i-a lăudat și pe unii dintre oficiali, de exemplu pe președinte. 

Miercurea trecută, Juraj C. l-a împușcat pe premierul Fico la Handlova, apoi, potrivit presei, acesta a mărturisit fapta. Instanța l-a trimis în arest și riscă închisoare pe viață.

Trăgătorul Juraj Cintula a pledat vinovat în timpul interogatoriului de sâmbătă. El a fost luat în custodie și plasat în arest. Este acuzat de „tentativă de omor cu premeditare a unei persoane protejate” și riscă 25 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Încadrarea faptei ar putea fi schimbată în infracțiunea de act de terorism, a declarat procurorul general Maroš Žilinka.

Robert Fico a fost împușcat miercuri, 15 mai, după ședința guvernamentală de la Handlova, la 200 de kilometri nord-est de Bratislava. Atacatorul este Juraj Cintula, un scriitor de 71 de ani din Levice, o localitate situată la 80 de kilometri de locul atacului.

Premierul slovac a fost operat imediat după tentativa de asasinat, la Banská Bystrica, intervenția chirurgicală durând 5 ore. Robert Fico a fost operat din nou, vineri. Premierul comunică și este conștient.

Foto: Profimedia