Care sunt cele mai nocive diete. Doctorul Mihai Niculescu explică: „Acestea impun organismului situații extreme cu care el nu a fost obișnuit”

Care sunt cele mai nocive diete. Doctorul Mihai Niculescu explică: „Acestea impun organismului situații extreme cu care el nu a fost obișnuit”

Doctorul Mihai Niculescu a susținut că dietele cele mai nocive sunt cele care merg la extrem, cu deficite sau excedente severe, deoarece impun organismului situații cu care el nu e obișnuit. Niculescu a mai spus că el oricum nu e adeptul dietelor. Doctorul a mai afirmat că, în schimb, cei care vor să-și schimbe stilul de alimentație trebuie să-și facă întâi analizele, să consulte un nutriționist și să urmeze o perioadă ”de probă” pentru a vedea dacă regimul respectiv chiar li se potrivește.

 

Doctorul Mihai Niculescu, despre dietele nocive

 

„Ca principiu, cred că cele mai nocive diete sunt cele care merg la extrem! Și anume, deficite severe, excedente severe, de pildă, la ce mă refer, adică vorbim despre diete care impun organismului situații extreme cu care el nu a fost obișnuit în evoluția sa. Și atunci nu știe să gestioneze foarte bine ceea ce se întâmplă. Fie excedente neîntâlnite, fie deficite severe, pe care nu le mai poate compensa.

Problema dietelor severe este nu atât de mult în calorii, cât în faptul că induc deficite severe de micronutrienți, de vitamine și minerale, iar în timp, și nu întotdeauna foarte târziu, anumite deficite severe de micronutrienți se văd, deja, în patologii foarte bine recunoscute”, a susținut Niculescu în podcastul ”Altceva”, potrivit CanCan.

 

Dietele trebuie testate întâi

 

Întrebat cum se poate testa o dietă, doctorul a răspuns: „Nu sunt adeptul dietelor, dar, pentru că m-ați întrebat cum ar fi mai bine, cred că trebuie să ne testăm, putem răspunde diferit. Să se țină de un anumit tip de alimentație care presupune că ar produce un anumit efect. Acum, la unii s-ar putea să meargă, la alții, să nu meargă o anumită dietă. Sunt tipuri de alimentație, nu le-aș spune dietă, asta e cu totul altceva, se referă la tipul de a mă alimenta sub supravegherea specialistului pentru a rezolva sau minimiza o anumită problemă de sănătate”.

„O dietă cum ar fi cea chetogenică sau altele, că sunt atât de multe, sunt mai degrabă metode de a mă disciplina, de a mă ține mai ușor de anumite obiceiuri alimentare. Însă nu se potrivesc tuturor. Trebuie să le testezi pe un termen de câteva luni, să-ți faci niște analize, să fii sub supravegherea unui specialist în nutriție, astfel încât cu adevărat obiectiv să poți măsura dacă face bine sau nu”, a mai afirmat medicul, potrivit CanCan.

Mihai Niculescu este fondatorul Societății de Științe în Nutriție, a avut propriul laborator de cercetare în cadrul Universității din Carolina de Nord și este membru de conducere al Societății Internaționale de Nutrigenomică și Nutrigenetică.