Casa Verde Fotovoltaice 2024 – ce se schimbă pentru românii care visează la panouri solare subvenționate de stat

RMAG news

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vine cu vești bune pentru românii care doresc să-și instaleze sisteme de panouri fotovoltaice. Acesta aduce schimbări semnificative în ceea ce privește finanțarea, inclusiv posibilitatea de a include baterii de stocare a energiei.

Îmbunătățiri în finanțare și opțiuni suplimentare

În 2024, programul va oferi o finanțare crescută, de până la 30.000 de lei, acoperind costurile atât pentru panourile fotovoltaice, cât și pentru bateriile de stocare a energiei. Aceasta este o creștere importantă față de suma de 20.000 de lei disponibilă anterior, adăugând o finanțare suplimentară de 10.000 de lei.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a indicat că, deși inițial nu se considerase includerea unui sistem de acumulatori, acum se analizează posibilitatea de a finanța și aceste componente. Introducerea acumulatorilor ar putea fi opțională și ar putea determina o creștere a contribuției beneficiarilor.

Proceduri și documentație necesară

Pentru înscrierea în program, solicitantii trebuie să pregătească mai multe documente, conform Ghidului de Finanțare. Acestea includ cererea de finanțare completată, actul de identitate al solicitantului, certificatul de atestare fiscală și extrasul de carte funciară pentru proprietatea unde se vor instala panourile.

Planificarea înscrierilor

Se așteaptă ca depunerea cererilor să înceapă în perioada august-septembrie 2024, oferind timp suficient pentru pregătirea necesară.

Acest program reprezintă o oportunitate semnificativă pentru cei interesați să investească în energie regenerabilă, asigurând nu doar un ajutor financiar substanțial, ci și o tranziție spre o soluție de energie mai curată și mai autonomă.

Casa Verde Fotovoltaice: Crește contribuția beneficiarilor

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 ar putea suferi o modificare importantă față de ediția precedentă, anunță președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu. Potrivit acestuia, începând de anul acesta ar putea intra la finanțare și acumulatorii pentru stocarea energiei. Astfel, atât sprijinul oferit de AFM, cât și contribuția beneficiarilor ar putea crește, însă varianta de instalare a acumulatorilor ar urma să fie una opțională. Costul acumulatorilor este destul de ridicat, iar contribuția persoanei fizice s-ar putea să fie mărită dacă dorește să-și instaleze și acumulatori.

„Pentru anul 2024, deși inițial nu gândisem și un sistem de acumulatori, acum vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice. Odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatori pentru aceste panouri. Vom face niște simulări în zilele următoare și vom lua o decizie, să vedem dacă pentru anul 2024 vom finanța inclusiv acumulatori. Costul acumulatorilor este destul de ridicat, nu sunt ieftini, și aici trebuie să facem o simulare să vedem dacă ne încadrăm în aceeași contribuție de 2.000 de lei pe care o avem la programul din 2023, sau va trebui să mărim un pic și contribuția persoanei care participă la program, astfel încât să asigurăm o finanțare la cât mai mulți oameni. Atunci, contribuția persoanei fizice s-ar putea să fie un pic mărită dacă dorește să își pună și acumulator. Cred că o să fie o chestie opțională”, a precizat Laurențiu Neculaescu într-un interviu la DCNews.

Documente necesare la înscriere

Pentru a beneficia de finanțare, solicitanții trebuie să pregătească o serie de documente necesare, conform Ghidului de Finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Documentele necesare includ:

•Cererea de finanțare, completată integral prin tehnoredactare, conform formularului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ghid, semnată de solicitant sau de împuternicitul acestuia;

•Actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;

•Împuternicirea notarială, în situaţia în care cererea de finanţare este semnată de către altcineva decât solicitantul;

•Actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data înscrierii în aplicație;

•Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;

•Certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;

•Extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea;

•În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren;

•Copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.

Avantajele programului Casa Verde Fotovoltaice 2024

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 oferă numeroase avantaje pentru românii care doresc să investească în energie regenerabilă. Printre aceste avantaje se numără:

•Reducerea costurilor cu energia electrică prin utilizarea energiei solare;

•Creșterea autonomiei energetice prin instalarea de baterii de stocare a energiei;

•Contribuția la protecția mediului prin reducerea emisiilor de carbon;

•Posibilitatea de a vinde surplusul de energie în rețeaua națională.

Casa Verde Fotovoltaice 2024 reprezintă o oportunitate excelentă pentru românii care doresc să-și reducă costurile cu energia electrică și să contribuie la protecția mediului. Prin finanțarea crescută și includerea bateriilor de stocare a energiei, programul oferă o soluție completă și sustenabilă pentru gestionarea energiei. Începerea depunerii cererilor în august-septembrie 2024 oferă timp suficient pentru pregătirea necesară și asigură o participare largă la acest program benefic.

Pentru mai multe detalii despre programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, documentele necesare și procedurile de înscriere, consultați ghidul complet disponibil pe site-ul AFM