Castelul Huniade, finanţare prin programe comune cu Ungaria

Rmag Breaking News

Castelul Huniade, singura construcţie medievală din Timişoara, închis publicului pentru renovare din 2006, va fi consolidat şi valorificat ca monument istoric reprezentativ pentru oraş cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar şi din fonduri atrase de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, ca administrator, prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), a declarat, joi, preşedintele administraţiei judeţene, Alin Nica.

Potrivit acestuia, administraţia judeţeană lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU).

„În completarea celor peste 32 milioane de lei obţinute prin PNRR, Consiliul Judeţean a atras alte 35 milioane de lei prin PNCCRS. Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administraţiei judeţene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU). De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. În ultimii patru ani, din ţinta de finanţare de peste un miliard de lei, am reuşit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Judeţean Timiş, dovada că mişcăm lucrurile pe direcţia cea bună pentru judeţul Timiş. (…). Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent şi dinamic, dedicat atât conservării şi prezentării colecţiilor, cât şi educării şi dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele”, spune Alin Nica, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit proiectului pentru obiectivul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare” finanţat prin PNCCRS se vor realiza mai multe categorii de lucrări, între care, pentru asigurarea stabilităţii terenului se vor executa injectări cu bentonită; consolidarea fundaţiilor prin realizarea unui radier; consolidarea zidurilor şi a bolţilor în pericol de prăbuşire; restaurarea arhitecturală conform soluţiilor originare de la 1856; pentru asigurarea în caz de efracţie se va implementa un sistem modern video şi de efracţie şi control acces pentru protejarea patrimoniului expus; vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat şi protecţie la efracţie.

Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an. În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

The post Castelul Huniade, finanţare prin programe comune cu Ungaria appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *